AcasăOldFirmele fug de credite sau fonduri UE si mizeaza doar pe autofinantare

Firmele fug de credite sau fonduri UE si mizeaza doar pe autofinantare

Firmele prefera sa se finanteze din profitul realizat in urma productiei

Un sondaj publicat, ieri, de Banca Nationala a Romaniei reprezinta un avertisment pentru banci si guvernanti. Aproape 70% dintre IMM-urile din Romania se feresc sa ia credite de la banci si ocolesc fondurile europene, majoritatea firmelor finantandu-se doar din profitul reinvestit.

Firmele prefera sa se finanteze din profitul realizat in urma productiei

Reprezentantii firmelor din Romania sustin ca problemele presante cu care s-au confruntat in trecut se mentin si pentru perioada octombrie 2014 – martie 2015. Aceasta pozitie este relevata de un sondaj al BNR privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania si capacitatea acestora de a face fata unor conditii financiare nefavorabile. Sondajul a fost realizat cu participarea a peste 10.000 de IMM si arata ca principalele probleme cu impact negativ asupra activitatii firmelor sunt  fiscalitatea, concurenta si lipsa cererii. Ponderea companiilor care au declarat ca accesul la finantare reprezinta o problema presanta a ramas neschimbata (16%). Pe de alta parte, accesul la credite este considerat ca o problema presanta in special de firmele care au deja credite (20%) si mai putin de cele care nu au imprumuturi bancare (13%).

Imprumuturile, un lux

Majoritatea firmelor (62%) nu au solicitat credite de la institutiile financiare in perioada octombrie 2014 – martie 2015, in principal din cauza dificultatilor majore intampinate in accesarea finantarii de la banci si/sau institutii financiare nebancare:

–         cerintele privind valoarea sau tipul garantiei,

–         nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor,

–         clauzele contractuale.

Finantare din venituri proprii

Companiile continua sa se bazeze preponderent pe finantarea interna. Astfel, 44% dintre respondenti au optat pentru reinvestirea profitului sau vanzarea de active ca sursa de finantare. In aceasta situatie se afla si companiile care au indicat o scadere a profitului in perioada de referinta. Intreprinzatorii au declarat majoritar ca intentioneaza sa-si mentina sau sa isi reduca gradul de indatorare bancara. Astfel, 64% dintre firme nu ar lua un credit in lei, iar 68% dintre intreprinzatori sustin ca nu ar lua un credit in euro, indiferent de cost.

Costurile finantarilor

Majoritatea companiilor cu credite in moneda nationala (55%) se finanteaza cu o rata a dobanzii intre 4% si 8%, iar majoritatea companiilor cu credite in euro ( 68%) achita dobanzi intre 2% si 6%. Capacitatea companiilor de a face fata unor evolutii nefavorabile privind rata dobanzii este scazuta. Aproximativ o treime din companii afirma ca ar fi afectate de o majorare intre unu si trei puncte procentuale a ratei dobanzii, atat la lei, cat si la euro. Sunt si firme pentru care majorarea cu un punct procentual a costurilor creditarii ar reprezenta un soc, insa numarul acelor firme este in scadere fata de perioada aprilie – septembrie 2014. Pe de alta parte,apelarea la fonduri europene se mentine la un nivel foarte scazut. Se observa, totusi, o crestere a ponderii companiilor carora le-au fost rambursate astfel de fonduri in perioada octombrie 2014 – martie 2015, fata de semestrul precedent.

 

author avatar
Arpad Dobre
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger