AcasăOldFirmele europene au investit peste 22 de miliarde de euro in sistemul...

Firmele europene au investit peste 22 de miliarde de euro in sistemul energetic

Firmele straine au investit inclusiv in dezvoltarea „fermelor” de panouri fotovoltaice

Consiliul Investitorilor Straini (Foreign Investors Council – FIC) contrazice ideea lansata de autoritati, conform careia sistemul energetic national este, in intregul sau, ineficient. Reprezentantii FIC sustin ca firmele straine au investit peste 22 de miliarde de euro in domeniul energetic – cronic subfinantat anterior – si ca eficientizarea in continuare a acestui sector este franata de legislatia actuala.

Firmele straine au investit inclusiv in dezvoltarea „fermelor” de panouri fotovoltaice

Conform datelor prezentate recent de FIC, pana in prezent, mare parte a efortului financiar in domeniul energetic din Romania a venit din partea investitorilor straini. Analiza efectuata de catre grupul de lucru pe teme energetice din cadrul FIC a evidentiat ca:

– investitorii straini care opereaza in sectorul energetic au investit peste 22 miliarde de euro in Romania, incepand cu 2002, suma care a contribuit la stabilitatea unui sector care fusese anterior subfinantat;

– companiile din sectorul energetic in care investitorii straini joaca un rol important au contribuit in anul 2014 la bugetul de stat cu aproximativ trei miliarde de euro din colectarea TVA, impozitul pe venit, accize, redevente si plati ale angajatorilor.

Bariere birocratice

Sectorul energetic national are nevoie de 100 de miliarde de euro pentru eficientizare, iar investitiile straine directe sunt sursa cea mai probabila care ar putea oferi finantare pentru un efort investitional de o asemenea anvergura in urmatorii ani. Membrii FIC (printre care se numara GDF Suez si OMV Petrom)  ii atentioneaza pe guvernantii nostri ca, pentru a atrage noi investitii in sectorul energetic, Romania trebuie sa creeze o piata stabila, previzibila si transparenta in ceea ce priveste politicile publice si cadrul de reglementare. Pentru a ramane atractiv pentru investitiile pe termen lung, sectorul trebuie sa fie liberalizat si lipsit de bariere birocratice, reconciliind aspectul important pe termen scurt al accesibilitatii preturilor la energie cu problema critica a securitatii pe termen lung a aprovizionarii.

 

author avatar
Arpad Dobre
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger