AcasăOldFirmele datornice pun economia pe butuci

Firmele datornice pun economia pe butuci

Expertul Coface, Iancu Guda, atrage atentia asupra riscurilor generate de companiile indatorate

Economia noastra risca un blocaj generalizat din cauza datoriilor intre firme si a insolventelor, Romania devenind, astfel, tot mai putin atractiva pentru eventualii investitori straini.

Expertul Coface, Iancu Guda, atrage atentia asupra riscurilor generate de companiile indatorate

Coface a pastrat calificativul privind riscul de tara pentru Romania la B, clasa de risc ce indica un mediu microeconomic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor companiilor. In ciuda echilibrului macroeconomic, Romania ramane vulnerabila ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor interne la nivel microeconomic prin: nivelul foarte ridicat al creditului comercial (maxim istoric), prin interdependenta foarte ridicata dintre companii (efectul de domino), prin intrerupere a activitatii pentru foarte multe companii, comparativ cu cele nou inregistrate (raport 2:1) si prin nivelul ridicat al instrumentelor refuzate la plata.

In topul insolventelor din Europa

In perioada ianuarie-septembrie 2015, Romania a inregistrat o crestere reala a PIB-ului de 3,7%, sustinuta de:

– cresterea consumului privat, care a inregistrat un avans de 5,4%;

– sectorul constructii, care a inregistrat in primele noua luni ale anului 2015  un avans de 5,5%, dar e vorba mai mult de reparatii curente si mai putin de constructii noi;

– investitiile private, care au consemnat o crestere de 6,8% si s-au regasit mai mult in constructii decat in industrie.

Totusi, agricultura si exportul net au avut un impact negativ in dinamica PIB pentru primele trei trimestre. Analistii avertizeaza ca macroechilibrul in majoritatea directiilor amintite nu se materializeaza printr-o imbunatatire vizibila a comportamentului de plata la nivel microeconomic. Din analiza Coface rezulta ca in 2015 s-au deschis 9.886 de proceduri noi de insolventa, in scadere cu aproximativ 51% fata de 2014 (20.170 insolvente) si cu 43%, comparativ cu media ultimilor zece ani. Totusi, in Romania, incidenta insolventelor la 1.000 de firme e de patru ori mai mare decat media din Europa Centrala si de Sud-Est si, la fiecare companie nou inregistrata, mai mult de doua companii isi intrerup activitatea.

Sectoare afectate

Fabricarea produselor textile, salubritatea, constructiile, industria alimentara si a bauturilor, HORECA si fabricarea substantelor chimice sunt in topul sectoarelor cu cel mai ridicat numar al insolventelor nou deschise in 2015, raportat la 1.000 de firme active. „Chiar daca numarul insolventelor nou deschise in 2015 a scazut la jumatate comparativ cu anul anterior, numarul total al companiilor care si-au intrerupt activitatea a crescut cu 7% in perioada analizata si este de doua ori mai mare decat numarul companiilor nou inregistrate. Acest tablou ilustreaza un context microeconomic al mediului de afaceri care ramane fragil si decuplat de evolutia macroeconomica pozitiva”, ne-a declarat Iancu Guda, Services Director Coface Romania.

author avatar
Arpad Dobre
138 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger