AcasăOldFinantele forteaza un curs valutar mai mare pentru accize

Finantele forteaza un curs valutar mai mare pentru accize

Darius Valcov va anunta bugetul pe 2015 dupa turul doi al alegerilor prezidentiale

Autoritatile se tot codesc sa ne anunte care va fi cursul valutar pe baza caruia se vor calcula accizele in 2015. Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, sustine ca acest calcul nu ar mai depinde de euro, lucru imposibil, deoarece accizele sunt stabilite in aceasta valuta. Nivelul de curs ar putea fi de peste 4,55 de lei/euro.

Darius Valcov va anunta bugetul pe 2015 dupa turul doi al alegerilor prezidentiale

Codul Fiscal prevede ca nivelul de curs leu/euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul in curs se foloseste ca baza pentru calculul accizelor in anul urmator. Aceasta prevedere nu a mai fost luata in considerare anul trecut (nivelul era de 4,44 lei/euro, dar s-a utilizat un curs de 4,77 lei/euro) si nu se va aplica nici in acest an.  Motivul? Cursul de schimb publicat in 1 octombrie 2014 a fost de 4,40 lei/euro, dar nivelul de curs pentru calcularea accizelor din 2015 inca nu a fost anuntat. „Sunt mai multe variante de calcul, iar una dintre ele este ca acciza sa nu se mai refere la euro, ci sa se refere la leu, iar anual sa se modifice in functie de  inflatie”, a spus Valcov. Domnule ministru, acest lucru este imposibil, fie doar si pentru faptul ca accizele sunt stabilite in euro. Dar hai sa nu ne facem ca nu am inteles ce ati vrut sa spuneti. Din pacate, am inteles prea bine. Asceasta deoarece raportarea la inflatie, adica adaugarea procentului respectiv in ecuatie va da ca rezultat un curs valutar mai mare, in favoarea bugetului de stat, dar in defavoarea populatiei, care va achita, in final, nota de plata a „smecheriei” contabile a autoritatilor.

Calcule

Cursul valutar din 1 octombrie 2013 indica un nivel de 4,44 de lei/euro, dar includerea in ecuatie a inflatiei anuale (septembrie 2012-septembrie 2013) si a indicelui de crestere a preturilor a dat ca rezultat un curs de 4,77 de lei, pe baza caruia s-au calculat accizele pentru acest an. In 1 octombrie 2014, moneda nationala a fost cotata la 4,40 lei/euro, dar cu siguranta nu acesta va fi nivelul de baza pentru taxa pe lux. Folosind modul de calcul aplicat anul trecut si aplicand doar rata inflatiei (1,54% in septembrie), cursul ar putea fi de 4,47 de lei/euro,  dar daca se mai adauga si indicele de crestere a preturilor (1,85%), nivelul urca la peste 4,55 de lei/euro. Ar putea fi acesta cursul pe baza caruia se vor achita accizele in 2015, domnule ministru? Sau deja l-ati stabilit, dar ni-l dezvaluiti dupa alegeri, impreuna cu proiectul de buget?

 

author avatar
Arpad Dobre
218 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger