AcasăOldFinantarile alternative, solutia pentru relansarea afacerilor

Finantarile alternative, solutia pentru relansarea afacerilor

Kickstarter este un site ce ofera finantare online pentru IMM

Creditele bancare sunt inca greu accesibile pentru firmele mici si mijlocii, iar finantarile alternative online, des utilizate de  companiile europene, pot oferi posibilitatea relansarii afacerilor in Romania.

Kickstarter este un site ce ofera finantare online pentru IMM

Piata online europeana a finantarilor alternative a crescut cu 144% anul trecut, pana la un nivel de aproape trei miliarde de euro si ar putea depasi chiar sapte miliarde de euro in 2015. Conform unui studiu realizat de Universitatea Cambridge, in colaborare cu Ernst & Young, finantarea alternativa online, care include equity crowdfunding (crowfunding bazat pe emiterea de actiuni sau obligatiuni) si creditarea peer-to-peer (de la persoana la persoana), au devenit surse foarte importante si des utilizate pentru obtinerea de finantari de catre IMM-uri, start-up-uri si multe alte proiecte de afaceri din Europa. Aceste noi forme de finantare alternativa cresc rapid, atragand investitori institutionali. Finantarea alternativa este pe punctul de a deveni, in unele tari europene, o modalitate principala de oferire/accesare de fonduri. In anul 2014, de exemplu, 201 milioane de euro au fost furnizate IMM-urilor si start-up-urilor europene prin intermediul platformelor de finantare alternativa.

 

Oportunitati pentru Romania

Reprezentantii EY Romania ne-a declarat ca, in Romania, finantarile alternative reprezinta, inca, o piata aflata intr-un stadiu incipient, desi site-urile dedicate crowdfunding-ului raporteaza o rata tot mai mare de succes a campaniilor. De asemenea, exista proiecte autohtone care initiaza campanii direct pe site-urile consacrate precum kickstarter.com sau indiegogo.com. In conditiile in care fondurile europene pot constitui o alternativa viabila pentru proiecte mai mari, reprezentantii EY sunt de parere ca, in Romania, finantarile alternative ar putea fi interesante intr-o masura semnificativa pentru proiecte creative, de valoare mica.

author avatar
Arpad Dobre
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger