AcasăAgriculturăFermierii si-au luat inca o teapa tehnocrata

Fermierii si-au luat inca o teapa tehnocrata

Oierii risca falimentul, din cauza intarzierilor la plata subventiilor

Fermierii asteptau efectuarea de catre autoritati a platilor pentru animale si suprafete agricole inca de la inceputul acestui an, fiind amagiti de guvernanti ca vor primi banii in februarie, apoi in martie. Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au anuntat insa ca nici macar in mai 2016  nu vor face plati catre fermieri.

Oierii risca falimentul, din cauza intarzierilor la plata subventiilor

Fermierii care au participat, la inceputul acestei saptamani, la intalnirea cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, au primit o veste foarte proasta. Potrivit informatiilor prezentate de AgroInfo, directorul general adjunct APIA, Nicolae Horumba, a anuntat ca subventiile, adica toate schemele de plata pentru suprafate si pentru animale nu se pot plati inainte de luna mai 2016. Motivul pare cusut cu ata alba: Horumba ar fi argumentat intarzierea prin faptul ca  softul cu care lucreaza APIA nu va putea fi pregatit pana atunci.

Bani, doar pe hartie

Platile pentru agromediu aferente Masurii 214, au in vedere::

– pajisti cu inalta valoare naturala – 124 de euro/ha;

– practici agricole traditionale – 58 euro/ha;

– pajisti importante pentru pasari, varianta 1 Crex Crex – 209 euro/ha;

– culturi verzi – 130 euro/ha.

Pe de alta parte, conform prevederilor legale, subventia pe suprafata ar trebui sa ajunga, in acest an, la 196 de euro/ha/an in conditiile in care pentru 2015 subventia a fost de 170 euro/ha/an pentru fermierii care exploateaza pana la cinci ha, si 220 euro/ha/an pentru cei care exploateaza intre cinci si 30 ha. In Franta, fermierii tineri, de pana in 40 de ani, obtin subventii de 314 euro pe ha, dar aceasta este o alta poveste. Fermierii nostri sustin insa ca nici subventiile pe anul trecut nu le vor primi, daramite pe cele din acest an, iar crescatorii de animale (in special oierii) risca sa dea faliment.

author avatar
Arpad Dobre
252 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger