AcasăAgriculturăFermierii scapa de taxa pe stalp

Fermierii scapa de taxa pe stalp

Fermierii nu vor mai plati taxe pentru adaposturile de animale

Fermierii romani scapa, din acest an, de plata taxei pe constructii speciale, asa numita taxa pe stalp, prin care fostul Guvern Ponta a incercat sa adune mai multi bani la bugetul statului, in loc sa colecteze mai bine taxele deja existente.

Fermierii nu vor mai plati taxe pentru adaposturile de animale

Taxa pe stalp nu a fost complet eliminata din Codul fiscal in vigoare din aceasta luna, insa fermierii sunt singurele categorii de antreprenori care nu mai sunt obligati sa o achite. Potrivit precizarilor specialistilor de la AgroInfo, taxa pe constructii speciale a fost introdusa la inceputul anului 2014 si se aplica pentru constructiile care nu intrau in sfera de impozitare, cum ar fi stalpi, statii de pompare si canale pentru irigatii, platforme betonate, hale, silozuri, adaposturi pentru animale. Asadar, era vorba de alte constructii decat cele cu destinatia de locunta sau birouri, deja impozitate, iar agricultorii romani au protestat inca de atunci fata de introducerea taxei pe stalp. In primul an, taxa pe care au platit-o fermierii pentru constructii speciale a fost de 1,5%. La inceputul anului 2015, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat un decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 102/2013, care aducea schimbari in Codul fiscal. Astfel, taxa pe stalp a fost redusa la 1%, dar fermierii romani nu au fost scutiti de plata taxei, insa de anul acesta, agricultorii nu vor mai plati aceasta taxa.

Alte avantaje

Printre alte avantaje de care vor beneficia fermierii in acest an in urma aplicarii prevederilor noului Cod fiscal se numara si scaderea impozitului pe venit. Conform AgroInfo, fermierii care au mai mult de doi angajati  platesc in acest an un impozit pe venit de doar 1%, fata de 2%, cat vor achita intreprinzatorii cu un singur angajat, iar impozitul pe dividende s-a redus la 5%.

author avatar
Arpad Dobre
291 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger