Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pare sa fie multumit de faptul ca evaziunea de pe piata carnii a scazut de la 50% in 2012 la „doar ” 30-40% in prezent. Carnea respectiva provine in special din importuri nedeclarate, iar ce nu se vindea in carcasa si era pe punctul de a se strica lua drumul fabricilor de mezeluri „traditionale”.
Statistica ministrului Daniel Constantin arata ca evaziunea fiscala de pe piata carnii, in special cea de import, s-a redus in ultimul timp. „Aveam un procent de peste 50% in anul 2012, iar acum este de 30-40%. Este un semn ca institutiile care se ocupa isi fac datoria”, a afirmat el. Intr-adevar, domnule ministru, „institutiile care se ocupa” de ceea ce sunt obligate prin lege mai gasesc cate un evazionist (din trei-patru), dar celelalte autoritati, la fel de obligate „sa se ocupe”, ce fac? Nu de alta, dar evaziunea de 30-40-50% (sau cat o fi in realitate) nu poate avea loc fara nepasarea, complicitatea sau – de-a dreptul – implicarea unor slujbasi ai statului.
Angajatii statului, implicati in fraude
Procurorii DIICOT au dispus, ieri, perchezitii la peste 100 de adrese de firme si de persoane fizice din Bucuresti si din mai multe judete, dupa ce au descoperit o retea de evaziune fiscala si de spalare de bani. Anchetatorii suspecteaza ca membrii retelei se ocupau de livrarea de carne alterata in mai multe magazine din Capitala. Din primele cercetari rezulta ca evazionistii ar fi prejudiciat statul cu peste 15 milioane de euro. Potrivit unor surse apropiate anchetei, gruparea infractionala nu ar fi reusit sa introduca (pe sest) pe piata tone de carne din import fara ajutorul dat de unii dintre angajatii de la Directia Vamilor si de la Protectia Consumatorilor. Persoanele implicate au fost duse la DIICOT pentru declaratii.
Tepe de la producatorii „traditionali”
Nu-i de ajuns ca romanii cumpara carne alterata de la evazionisti, dar mai sunt si fentati de producatori cu preparate „traditionale”. Pe piata exista peste 4.400 de astfel de produse, insa multe sunt fabricate industrial, nu traditional. Daniel Constantin a anuntat ca, printr-o lege intrata recent in vigoare, cantitatea produsa zilnic va fi limitata, la un aliment traditional, la 400 de kilograme sau litri pe zi, cu exceptia produselor de panificatie, unde cantitatea va fi de maximum 800 de kilograme pe zi.