AcasăOldEvazionistii detin 60% din piata painii

Evazionistii detin 60% din piata painii

Aurel Popescu sustine ca reducerea TVA a dus la inmultirea brutariilor care platesc taxe catre stat

Oficialii si patronatele din morarit si panificatie nu mai contenesc sa se felicite pentru „epocala” reducere a TVA la paine, de la 24% la 9% care, cica, ar fi scos la „lumina” 10% dintre firmele care operau „la negru”. Restul de 60% dintre firmele de pe piata isi  vad mai departe de evaziune.

Aurel Popescu sustine ca reducerea TVA a dus la inmultirea brutariilor care platesc taxe catre stat
Aurel Popescu

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, era pus pe glume, in weekend, la un targ agrar, unde a impartit cu darnicie celor prezenti bucati de paine aburinda (profund daunatoare stomacului in aceasta stare, dar sa nu divagam…), laudandu-se, in felul sau, pentru reducerea TVA. „Are gust de TVA redus, nu-i asa?”, remarca ministrul, intr-un acces de subtilitate.

Rezultate anemice

Mai pragmatic, presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, sustinea, tot in weekend, ca dupa reducerea TVA, productia fiscalizata a crescut la faina cu peste 10% si la paine cu 15%, din 1 septembrie pana in prezent. Reamintim insa ca tot domnia sa afirma, in vara, ca evaziunea din morarit si panificatie se ridica la peste un miliard de lei pe an, deoarece peste 70% dintre firmele din domeniu fac evaziune. Asadar, daca in urma reducerii TVA s-a inmultit cu 10-15% numarul brutariilor care platesc taxe, rezulta ca ar mai fi un „rest”  de vreo 60% din totalul celor existente pe piata care isi vad mai departe de evaziune.  Tot Aurel Popescu  propunea inspectorilor Fiscului sa verifice atat productia de paine raportata, cat si consumul de gaze, intrucat sunt  fabrici care raporteaza producerea a 100.000 de paini pe luna, dar consuma gaz cat pentru 400.000 de paini pe luna. In Bucuresti sunt  60 de fabrici de paine si, deocamdata, doar zece patroni au fost prinsi ca fac evaziune.

author avatar
Arpad Dobre
1.086 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger