AcasăOldEugen Teodorovici are impresia ca a primit unda verde pentru Codul fiscal

Eugen Teodorovici are impresia ca a primit unda verde pentru Codul fiscal

Eugen Teodorovici considera ca deficitul de 1,85% este unul acceptabil

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca are acordul FMI privind rectificarea bugetara si unda verde din partea Consiliului Fiscal pentru Codul fiscal, dar lucrurile stau exact pe dos.

Eugen Teodorovici considera ca deficitul de 1,85% este unul acceptabil

Intrebat, ieri, de premierul Victor Ponta, daca rectificarea bugetara se incadreaza in deficitul maxim admis, Teodorovici l-a linistit. „Partenerii externi au apreciat faptul ca aceasta rectificare se incadreaza in tinta asumata de 1,83% din PIB si inclusiv pozitia Consiliului Fiscal este una pozitiva”, a spus ministrul, dar e exact pe dos. FMI si-a exprimat deja dezacordul fata de reducerea taxelor, iar Consiliul Fiscal avertizeaza ca scaderea TVA de la 24% la 19% va produce o gaura de aproape noua miliarde de lei la buget si o reducere cu 1,2% a PIB. Scaderea impozitului pe dividende de la 15% la 5% va priva vistieria statului de 1,3 miliarde de lei si va micsora PIB cu inca 0,2%. Reducerile de accize vor genera un minus de 3,6 miliarde de lei la bugetul de stat si o scadere suplimentara de 0,5% a PIB. Impreuna cu alte masuri fiscale discutabile, guvernantii vor avea cu peste 17 miliarde de lei mai putin la buget si un PIB cu 2,3% mai mic decat cel estimat. Alte masuri care vor majora deficitul bugetar sunt:

–         cresterea, din 2016, a salariilor (minus 15,5 miliarde de lei la buget, 1,3% din PIB)

–         majorarea, din 2017, cu 1% din PIB a cheltuielilor de aparare.

Consiliul  Fiscal estimeaza ca deficitul bugetar va depasi 3% din PIB in 2016, cu riscul reintrarii in procedura de deficit excesiv. Domnule Teodorovici, pai ne prostiti in fata?

author avatar
Arpad Dobre
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger