AcasăOldEstimari pentru 2015: Scaderi in industrie si constructii, stagnare in...

Estimari pentru 2015: Scaderi in industrie si constructii, stagnare in comert

Activitatea din industria prelucratoare va inregistra scaderi in 2015

Numerosi manageri ai firmelor din diverse ramuri ale economiei se arata sceptici cand vine vorba de asteptarile pentru 2015. Oamenii de afaceri estimeaza scaderi in industrie si constructii, iar in comert si servicii prognozeaza stagnare.

Activitatea din industria prelucratoare va inregistra scaderi in 2015

O ancheta conjuncturala efectuata de Institutul National de Statistica in randul managerilor din diverse domenii de activitate releva, la prima vedere, o oarecare stabilitate in anumite ramuri ale economiei. La o verificare mai atenta reiese insa ca asteptarile oamenilor de afaceri sunt, mai degrana, pesimiste, cel putin in prima parte a anului care vine.

Activitate in scadere

Potrivit estimarilor privind constructiile, in primul trimestru al anului urmator  se va inregistra o scadere accentuata a volumului activitatii, cu peste 41%, in vreme ce numarul de salariati se va reduce cu aproximativ 31%, iar comenzile, cu peste 36%. Oamenii de afaceri din constructii estimeaza si scaderi ale preturilor cu 6%. Pe de alta parte, managerii din industria prelucratoare prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere a volumului productiei cu 6%. Pentru preturile produselor industriale se estimeaza o usoara majorare, de cel mult 1%. Activitatea de fabricare a substantelor si a produselor chimice este singura ramura industriala in care sunt asteptate cresteri.

Comerciantii bat pasul pe loc

Managerii au estimat la comertul cu amanuntul o asa-zisa stabilitate a activitatii economice, prognozand pentru urmatoarele trei luni scaderi de maximum 4%, in vreme ce preturile ar putea scadea cu cel mult 1%. Comerciantii sunt optimisti cand vine vorba de personal, estimand o crestere cu 10% a numarului de salariati. Intreprinzatorii din domeniul serviciilor merg si ei in „cheia” unei relative stabilitati, prognozand o mica scadere a activitatii in prima parte a anului 2015, de cel mult 3%, concomitent cu reducerea cu 4% a personalului.

author avatar
Arpad Dobre
283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger