AcasăOldErste si Raiffeisen au primit doar nota de trecere de la BCE

Erste si Raiffeisen au primit doar nota de trecere de la BCE

Seful Erste, Andreas Treichl (foto), si presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, pot fi multumiti de rezultatele din Romania, dar bancile lor au probleme la nivel european

Cinci banci straine cu subsidiare in Romania au picat testele de stres initiate de Banca Centrala Europeana, insa nici alte institutii bancare prezente pe piata romaneasca  nu stau prea bine. Erste si Raiffeisen, de exemplu, au luat doar note trecere, iar proprietara BCR ar putea consemna mari pierderi in acest an.

Seful Erste, Andreas Treichl (foto), si presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, pot fi multumiti de rezultatele din Romania, dar bancile lor au probleme la nivel european

BCE a incheiat recent testele de stres la care a supus principalele 130 de banci din Uniunea Europeana. Dintre institutiile verificate, 25 au picat testele. Printre bancile care au picat examenele BCE se numara mai multe banci italiene, dar si o serie de institutii bancare din Austria, Cipru  si Grecia, care au sucursale si in Romania: Eurobank, National Bank of Greece, Bank of Cyprus, Piraeus Bank, Osterrechische Volksbanken – Verbund. Cu toate acestea, Banca Nationala a Romaniei a anuntat, ieri, la o zi dupa publicarea rezultatelor de catre BCE, ca subsidiarele grupurilor bancare prezente pe piata romaneasca au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate.

Steven van Groningen

Mai mult, rezultatele exercitiilor de testare la stres derulate de BNR la nivelul sistemului bancar autohton evidentiaza un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu incadrare in limitele reglementate la nivel international. Cu toate acestea, raportul BCE este clar: pe langa cele care au picat testul mai sunt numeroase banci care au luat doar nota de trecere in urma testului, printre acestea numarandu-se Erste si Raiffeisen.

Pierderi la bancile-mama

Raiffeisen Bank International si Erste au trecut testele, dar au obtinut doar note de trecere. Erste a strans capital si a vandut afacerea neprofitabila din Ucraina, iar in Romania (la BCR, cea mai mare banca din tara noastra) si Ungaria a initiat curatarea portofoliului de creditele neperformante. Totusi, analistii Bloomberg estimeaza ca grupul Erste va consemna anul acesta cele mai mari pierderi din 2011 pana in prezent. Pe de alta parte, Raiffeisen (subsidiara Raiffeisen Bank este a patra mare banca de pe piata din Romania) a fost afectata de performantele slabe ale diviziilor din Ungaria si Ucraina, banca avertizand ca anul acesta va raporta pierderi pentru prima data.

author avatar
Arpad Dobre
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger