AcasăOldEolienele si fotovoltaicele ne scumpesc curentul cu 23%!

Eolienele si fotovoltaicele ne scumpesc curentul cu 23%!

Productia de energie regenerabila trebuie sa creasca pana in 2020

Cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile – care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi – va creste in 2016, ceea ce va duce la majorarea cu aproape 23% a facturilor la energie electrica pentru populatie si firme.

Productia de energie regenerabila trebuie sa creasca pana in 2020

Guvernul Ciolos a decis, in ultima sa zi de lucru a anului trecut, majorarea cotei obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi. Cota respectiva va fi in acest an de 12,15% din consumul final brut de energie electrica, fata de 11,9%, cat era  in 2015.

Costuri

Guvernantii ne linistesc si sustin ca acest nivel al cotei obligatorii pentru 2016 mentine impactul in factura consumatorului la nivelul utilizat in 2015, de aproximativ 35 lei/MWh, netransferand costuri nejustificate in factura. Cu toate acestea, in cazul in care se iau in calcul si acordurile pentru exceptare emise pana la sfarsitul anului 2015 (aproximativ 7.000 GWh) si ale anului 2016 (aproximativ 1.000 GWh suplimentar fata de anul 2015), impactul certificatelor verzi in factura consumatorilor finali de energie electrica neexceptati (populatie si IMM-uri) va inregistra o crestere de la 35 lei/MWh la aproximativ 43 lei/MWh. Aceasta reprezinta, practic, o scumpire a energiei electrice cu 22,8%.

Autoritatile se justifica

Masura de revizuire anuala a cotelor obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi a fost aplicata incepand cu anul 2014.  Guvernantii sustin ca masura presupune indeplinirea obiectivelor asumate de Romania in cadrul Directivei 2009/28/EC privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile. Romania trebuie sa atinga, pentru anul 2020, o pondere a energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie de 24%.

author avatar
Arpad Dobre
371 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger