AcasăOldEnel, obligata la plata despagubirilor catre clienti

Enel, obligata la plata despagubirilor catre clienti

Distribuitorul de electricitate trebuie sa inlocuiasca contoarele pe cheltuiala sa

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat recent, noi tipuri de contracte ce urmeaza a fi incheiate intre distribuitorii de energie electrica si utilizatorii finali, adica si cetatenii. Acestia trebuie despagubiti obligatoriu de distribuitori (in cazul bucurestenilor, de catre Enel), daca energia electrica nu se furnizeaza la parametri contractuali sau daca fluctuatiile de tensiune au dus la avarierea instalatiilor sau aparatelor electrice ori electronice.

Distribuitorul de electricitate trebuie sa inlocuiasca contoarele pe cheltuiala sa

Modificarile pe care le introduce ANRE sunt, in principal, urmatoarele:

1.         Exista doua variante de contract-cadru:

–           Contractul-cadru pentru serviciul de distributie a energiei electrice incheiat intre operatorul de distributie si furnizor, situatie in care partener contractual pentru operatorul de distributie este furnizorul, in numele clientilor finali cu care are incheiate contracte de furnizare;

–           Contractul-cadru pentru serviciul de distributie a energiei electrice incheiat intre operatorul de distributie si utilizator, varianta in care partener contractual pentru operatorul de distributie este utilizatorul retelei electrice.

2.         Furnizorul asigura intermedierea intre operatorul de distributie si utilizatori (transmiterea preavizelor de deconectare se va face in toate situatiile de catre furnizor).

3.         Distribuitorul are obligatia de a achita utilizatorilor compensatii sau despagubiri pentru daune materiale datorate nerespectarii de catre operatorul de distributie a indicatorilor de performanta stabiliti in standard, precum si in cazul intreruperilor datorate unor erori in operarea retelelor electrice ale operatorului de distributie.

4.         Costul verificarii grupului de masurare – daca reclamatia utilizatorului se dovedeste a fi neintemeiata – se suporta o data pe an de operatorul de distributie. Costul unei noi reclamatii neintemeiate a utilizatorului, efectuata in urmatoarele 12 luni va fi platit de client.

5.         Inlocuirea, din diverse motive, a contoarelor se va face pe cheltuiala distribuitorului.

6.         Daca grupurile de masurare sunt amplasate in spatii comune, de exemplu la parterul sau pe palierul blocului, sau pe domeniul public, distribuitorul este obligat sa protejeze ibstalatiile respective si sa le inlocuiasca pe cele disparute, defecte ori suspecte de inregistrari eronate.

 

author avatar
Arpad Dobre
832 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger