AcasăOldElectrica si OMV Petrom se impiedica la Bursa

Electrica si OMV Petrom se impiedica la Bursa

Valoarea Electrica s-a depreciat din cauza statului

Tranzactiile incheiate saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au insumat 98,76 de milioane de lei, cele cu actiuni cumuland 92,38 de milioane de lei, cu aproape 11% in plus fata de saptamana anterioara, dar de trei ori sub nivelul de dinainte de prabusirea pietelor asiatice si a bursei din China, in urma cu o luna.

Valoarea Electrica s-a depreciat din cauza statului

Cele mai importante schimburi s-au realizat cu titlurile emise de Fondul Proprietatea (23,52 de milioane de lei), BRD Societe Generale (18,16 milioane de lei), Romgaz (16,25 de milioane de lei) Banca Transilvania (9,7  milioane de lei) si Electrica (7,75 de milioane de lei). Potrivit buletinului Puls Capital, realizat de brokerii Intercapital Invest, in perioada mentionata au inregistrat plusuri 29 titluri, 18 au stagnat, iar 23 au consemnat pierderi. Cele mai mari cresteri au fost contabilizate de Prefab  (+21,98%), Electroaparataj (+15%) si Teraplast (+9,8%). Cele mai mari scaderi au fost inregistrate de Electroputere (-15,15%), Comelf (-11,53%) si Prodplast (-9,92%).

Cearta paguboasa pentru stat

In saptamana care a trecut au inregistrat cresteri aproape toti indicii bursieri, cu exceptia BET-NG, care include sectoarele de energie si utilitati. Conform Puls Capital, indicatorul a fost influentat negativ de OMV Petrom si Electrica, aceste companii consemnand scaderi satpamanale de 2,12%, respectiv 4,33%. Procentele par mici, insa cele doua companii au o pondere cumulata de peste 46% in structura indicelui BET-NG. Cearta dintre Electrica si statul roman (ce detine la aceasta firma aproape 49% din actiuni) – care acuza compania ca nu a urmarit operatiunile postprivatizare ale distributiilor regionale de energie elecrica si cere daune de 1,3 miliarde de euro – a constituit principalul motiv de scadere a valorii titlurilor societatii energetice.

Fondul Proprietatea, in crestere

Pe de alta parte, indicele BET FI a crescut cu 1,69%, fiind impulsionat de aprecierea titlurilor emise de Fondul Proprietatea, care au o pondere de peste 28% in cadrul acestui indicator bursier. Fondul a anuntat, recent, lansarea celui de-al saselea program de rascumparare, ce vizeaza achizitionarea a peste 891 de milioane de titluri, adica 10% din capital. Anuntul a dus la cresterea valorii acestor actiuni cu aproape 4,5%.

author avatar
Arpad Dobre
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger