AcasăOldEconomia subterana din Romania – peste 36 de miliarde de euro

Economia subterana din Romania – peste 36 de miliarde de euro

Economia subterana din UE este estimata la peste 2.200 de miliarde de euro, din care aproximativ 36 de miliarde de euro se produc – si se „exporta” in paradisuri fiscale – de catre firme din Romania.

Profesorul Friedrich Schneider sustine ca, in domeniul economiei subterane, contructiile ocupa un loc important

Un studiu realizat de un reputat expert in domeniul „shadow economy” (economia subterana), profesorul austriac Friedrich Schneider, de la Universitatea Johannes Kepler din Linz, atrage atentia asupra evaziunii si migrarii capitalurilor „gri” si „negre”. Folosind cifre oficiale (dar si neoficiale), cum ar fi PIB-ul fiecarui stat membru UE, Schneider a calculat ca, in vreme ce in statele dezvoltate ale Uniunii (Elvetia, Marea Britanie, Germania, Franta) economia subterana reprezinta 8-14% din PIB, in tarile central si est-europene (Polonia, Croatia, Bulgaria, Lituania) aceasta depaseste 30% din PIB.

Mii de miliarde

Profesorul austriac sustine ca, la nivelul UE, economia subterana contabilizeaza peste 2.200 de miliarde de euro, bani depusi in banci din paradisuri fiscale. Pentru Romania anului 2011, de exemplu, expertul austriac a stabilit ca ponderea economiei subterane s-a ridicat la 30% din PIB, insumand 36 de miliarde de euro, in vreme ce in Grecia a fost de 58 de miliarde de euro, in Polonia – 99 de miliarde de euro, in Spania  – 200 de miliarde de euro etc.

Solutii

Expertul austriac propune cateva solutii pentru limitarea economiei subterane, printre care:

–         descurajarea platilor cu cash,

–         acceptarea cardurilor pe scara larga,

–         incurajarea utilizarii POS,

–         impunerea platilor electronice,

–         incurajarea depunerii banilor la banci.

Profesorul propune taxe mai mari la retragerea de numerar de la bancomate si cere impunerea obligativitatii achitarii taxelor catre stat numai prin plati electronice.

author avatar
Arpad Dobre
270 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger