AcasăOldEconomia Romaniei nu are motoare de crestere nici in acest an

Economia Romaniei nu are motoare de crestere nici in acest an

Reprezentantul Coface, Constantin Coman, avertizeaza asupra scaderii consumului si productiei

Conform prognozelor, Produsul Intern Brut al Romaniei ar putea creste in acest an cu aproximativ 2,7%, insa problemele cu care se confrunta mediul de afaceri de cativa ani vor afecta si in acest an economia, care va „tura” tot mai incet principalele sale motoare: consumul si productia.

Reprezentantul Coface, Constantin Coman, avertizeaza asupra scaderii consumului si productiei

Expertii Coface estimeaza, in linie cu prognozele FMI, UE si ale Bancii Mondiale, ca economia Romaniei va avea o tendinta crescatoare in 2015, avansul PIB-ului real fiind estimat la 2,7%, cu posibilitatea de a varia intre 2,5% – 2,7%. Asta ar putea fi, sa zicem, vestea buna, poate singura, deoarece, in rest, economia este grevata de o serie de probleme, printre care se numara mentinerea la nivel scazut a consumului si a productiei si in acest an.

Exporturi in scadere

Potrivit Coface, desi activitatea economica isi va mentine tendinta crescatoare in 2015, economia Romaniei ramane in continuare fara motoare de crestere sustenabila pe termen mediu. Astfel, consumul si productia industriala, principalii piloni care au sustinut cresterea economica din anul 2014, vor incetini in anul curent. Consumul va scadea pe fondul apetitului redus de creditare si a continuarii procesului de achitare a datoriilor, in detrimentul investitiilor. Productia industriala va incetini pe fondul scaderii volumului exporturilor, care, in opinia expertilor de la Coface, vor fi depasite de dinamica importurilor, pentru prima data in ultimii patru ani.

Instabilitate financiara in randul IMM

Mediul microeconomic ramane instabil, fiind marcat de termene de incasare foarte extinse a creantelor ce alimenteaza interdependente ridicate intre companii. „Scaderea insolventelor si a instrumentelor refuzate la plata raman relevante doar din punct de vedere statistic, fiind inregistrate cu precadere in randul companiilor mici si pe fondul contractiei instrumentelor de plata folosite in economie”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

author avatar
Arpad Dobre
283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger