AcasăOldEconomia romaneasca, subminata de indisciplina financiara

Economia romaneasca, subminata de indisciplina financiara

Florin Georgescu solicita aplicarea legii care obliga la majorarea capitalului firmelor

Prim viceguvernatorul BNR , Florin Georgescu, sustine ca, la nivel national, avem macrostabilitate, insa avertizeaza ca indisciplina financiara a unor firme destabilizeaza economia, produce tensiuni la nivelul bunilor platnici si duce la scaderea PIB si a nivelului de trai.

Florin Georgescu solicita aplicarea legii care obliga la majorarea capitalului firmelor

Florin Georgescu sustine ca, desi situatia macroeconomica este foarte buna, exista tensiuni la nivel microeconomic, deoarece repartitia PIB in economie este inadecvata. Pe de o parte, sunt tensionati cei disciplinati (persoane fizice si juridice care respecta legea) pentru ca nu resimt cresterea economica, deoarece multe dintre canalele repartizarii valorii adaugate sunt obturate de indisciplina altor persoane juridice si fizice. Pe de alta parte, sunt relaxati cei indisciplinati, deoarece isi insusesc o parte nejustificat de mare din valoarea adaugata obtinuta in economie.

Pierderi la stat si la privat

Oficialul BNR avertizeaza ca indiscliplina financiara are ca rezultat preformante slabe in economia reala. Georgescu a precizat ca, in prezent, statul mai este actionar la 400 de companii, care inregistreaza pierderi de trei miliarde de lei. Patru se afla in proces de restructurare si privatizare, respectiv Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Posta Romana, CFR Marfa; restul sunt unitati care furnizeaza servicii publice locale (energie termica, transport in comun etc.). Sectorul privat are 263.500 firme cu pierderi in valoare de 39 de miliarde de lei, suma fiind relativ constanta in ultimii sapte ani.

Datorii mari

Georgescu sustine ca indisciplina financiara induce un grad de indatorare ridicat al firmelor. Solutia pentru firmele cu pierderi o reprezinta recapitalizarea sau falimentul, iar oficialul BNR atrage atentia ca pierderile companiilor de stat majoreaza deficitul bugetului general consolidat. Legea 31/1990 prevede obligatia recapitalizarii de catre actionari a societatilor pentru care capitalul propriu scade sub 50% din capitalul social legal. Cu toate acestea, nicio institutie a statului nu administreaza aceasta lege, in conditiile in care necesarul de recapitalizare este de:

– 57 de miliarde de lei (din care 51 de miliarde de lei pentru firme private) pentru atingerea a 50% din capitalul social;

– 101 de miliarde de lei (din care 91 de miliarde de lei pentru firme private) pentru atingerea a 100% din capitalul social.

Georgescu sustine ca firmele cu probleme ar putea opta pentru conversia de catre creditori a creantelor in actiuni, dar aceasta este solutie putin atractiva pentru acestia.

Solutii

Oficialul BNR cere intarirea disciplinei financiare a persoanelor juridice si fizice, ceea ce ar  implica:

–reforme structurale in economia reala, de stat si privata;

–imbunatatirea substantiala si coerenta a legislatiei comerciale (indeosebi pentru exit-ul de pe piata), fiscale si contabile, prin preluarea celor mai bune practici din tarile performante ale UE;

-intarirea administratiei fiscale in ceea ce priveste alocarea resurselor umane si aplicarea unor metodologii moderne de control.

author avatar
Arpad Dobre
282 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger