AcasăOldDolarul va muri si doar o noua moneda mai poate salva SUA

Dolarul va muri si doar o noua moneda mai poate salva SUA

Estimare. Guvernul lui Barack Obama se va confrunta in 2014 cu probleme financiare majore

Dupa ce guvernul de la Washington a intrat, practic, in faliment, Congresul SUA a votat, in octombrie, ridicarea pragului de indatorare publica (fixat anterior la 16.700 de miliarde de dolari), fara a indica insa o limita. Analistii avertizeaza ca dolarul va muri si doar o moneda noua ar putea sterge, partial, datoriile SUA.

Estimare. Guvernul lui Barack Obama se va confrunta in 2014 cu probleme financiare majore

Decizia Congresului SUA in privinta bugetului federal si a pragului de indatorare a declansat un val de entuziasm la Washington si pe pietele internationale. Expertii pietei de capital spun insa ca, de fapt, nu s-a luat nicio masura concreta pentru evitarea intrarii SUA in incapacitate de plata. Aceasta problema a fost sesizata de numerosi analisti americani, care au avertizat ca guvernul federal mai primeste finantare doar pana in ianuarie 2014, apoi va urma un impas financiar urias pentru guvernul federal.

Solutie pentru reducerea datoriei SUA

Bud Conrad, de la compania de investitii financiare Casey Research din SUA, sustine ca, potrivit unor surse bancare, datoria SUA se apropie de 17.000 de miliarde de dolari (desi legea bugetului permitea doar maximum 16.700 de miliarde de dolari pentru 2013). Potrivit analistului, criza care va aparea in viitorul apropiat va avea drept cauze aceleasi probleme care au dus la prabusirea din 2008:  datorie publica prea mare, datorie privata prea mare (peste 40.000 de miliarde de dolari n.r.) si colapsul inerent la momentul scadentei. „Nu putem avea incredere in politica monetara a guvernului SUA, deoarece aceasta va declansa o noua criza. Dolarul va imploda, va muri si va aparea o noua moneda, care va duce la stergerea unei enorme parti din uriasa datorie a SUA”, a spus reprezentantul Casey Research.

author avatar
Arpad Dobre
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger