AcasăOldDividendele au relansat Bursa de la Bucuresti

Dividendele au relansat Bursa de la Bucuresti

Investitorii au profitat de deprecierea titlurilor, cumparand mai multe actiuni

Tranzactiile de la Bursa de Valori Bucuresti au totalizat, saptamana trecuta, aproape 236 de milioane de lei, din care cele cu actiuni au cumulat peste 210 milioane de lei. Optimismul a revenit in randul investitorilor de la BVB, care au inceput sa dea tot mai multe ordine de cumparare de actiuni.

Investitorii au profitat de deprecierea titlurilor, cumparand mai multe actiuni

Cele mai importante schimburi s-au realizat cu actiunile emise de Fondul Proprietatea (53,6 milioane de lei), Romgaz (39,9 milioane de lei), Banca Transilvania (31,9 milioane de lei) Electrica (19,1 milioane de lei) si BRD (15,6 milioane de lei). Potrivit Puls Capital, in saptamana analizata au inregistrat cresteri 30 de titluri, opt au stagnat, iar 31 au consemnat pierderi. Cele mai mari cresteri au fost contabilizate de  Prefab (+11,54%), Transilvania Constructii (+8,5%) si TMK-Artrom (+7,69%). Printre emitentii cu cele mai mari scaderi inregistrate saptamana trecuta la BVB se numara Bermas (-14,87%) , Electroaparataj (-13,64%) si Alro (-9,77%).

Profit in scadere la Nuclearelectrica

Cei care detin titluri Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) e bine sa stie ca societatea estimeaza ca va incheia acest an cu un rezultat mult sub asteptari, poate cel mai scazut din ultimii trei ani. Motivul il constituie pretul relativ scazut de vanzare a energiei electrice, dar si cheltuielile mai mari pentru mentenanta. Potrivit  analizei Puls Capital, Nuclearelectrica si-a calculat pentru acest an un profit net de numai 38 de milioane de lei, cu 72% mai mic decat cel consemnat in2014.

Influente din Grecia si China

Cele mai multe titluri listate la  BVB au consemnat, la inceputul saptamanii trecut, scaderi, in linie cu evolutiile celorlalte burse europene, tendinta inversandu-se ulterior. Cauza principala a scaderilor a reprezentat-o, evident, rezultatul referendumului din Grecia, care a respins masurile de austeritate cerute de creditori, dar fluctuatiile au fost mai mici decat in saptamanile trecute. Potrivit analizei Puls Capital, un al doilea val de panica pe bursele europene a fost generat, la mijlocul saptamanii trecute, de scaderea cu 30% a indicilor bursieri din China. Cu toate acestea, piata romaneasca de capital a reactionat cel mai bine, scaderile fiind moderate saptamana trecuta. S-a evidentiat prezenta puternica a unor cumparatori, iar deprecierea titlurilor a fost un bun prilej pentru acumularea de actiuni. Rezistenta la scadere a bursei noastre poate fi si rezultatul reintrarii pe piata a unei parti a dividendelor care au inceput a fi distribuite de catre companiile listate la BVB. Ultimele doua zile ale perioadei analizate au readus optimismul pe pietele bursiere, iar transmiterea de catre Grecia a unui pachet de masuri de reforma a dus la aprecierea consistenta a indicilor europeni. Ca urmare, s-a putut simti puternic intrarea la cumparare a investitorilor si pe piata noastra, indicii BVB apreciindu-se considerabil.

 

author avatar
Arpad Dobre
136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger