AcasăOldDespagubiri pentru Basarabia, Bucovina de Nord si Cadrilater

Despagubiri pentru Basarabia, Bucovina de Nord si Cadrilater

Titlurile de plata sunt de minimum 20.000 de lei

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a anuntat, ieri, ca a inceput transmiterea titlurilor de plata catre fostii proprietari deposedati de bunuri din Cadrilater, Basarabia si Bucovina de Nord.

Titlurile de plata sunt de minimum 20.000 de lei

ANRP a inceput transmiterea titlurilor de plata pentru prima transa a despagubirilor acordate titularilor de dosare solutionate, constituite in baza Legii 9/1998 (Cadrilater) si Legii 290/2003 (Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta). Titlurile de plata se vor achita prin CEC Bank, in cel mult 180 de zile de la emiterea acestora.  Plata despagubirilor se efectueaza in transe anuale egale de minimum 20.000 de lei, esalonat, pe o perioada de cinci ani, incepand cu 2015.

Persoane indreptatite

Sunt considerate persoane indreptatite sa beneficieze de masurile reparatorii acei cetateni romani deposedati ca urmare a parasirii fortate a Basarabiei, Bucovinei de Nord si a tinutului Herta ca urmare a celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Legislatia ii vizeaza si pe cei afectati de aplicarea Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, despagubirile putand fi solicitate si de mostenitorii legali, pana la gradul al IV-lea inclusiv. Acestia din urma beneficiaza de despagubiri daca au, la data formularii cererii, cetatenia romana si domiciliul in Romania. Printre beneficiari se pot numara si  cetateni romani care :

–         au fost deportati in regiuni ale fostei Uniuni Sovietice;

nu au avut domiciliul pe acele teritorii insa au avut in proprietate bunuri imobile/mobile (recolte in Cadrilater, de exemplu) la care nu au mai avut acces dupa cedarea teritoriilor.

author avatar
Arpad Dobre
877 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger