AcasăOldDatoria externa va creste din cauza reducerii TVA

Datoria externa va creste din cauza reducerii TVA

Lucian Croitoru atrage atentia ca deficitul bugetar va creste la 3,5% din PIB in 2016

Economistul Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, atrage atentia ca reducerea TVA la alimente, precum si a TVA generala de la 24% la 19% va genera deficit bugetar. Pentru a-l acoperi, guvernantii vor recurge la noi imprumuturi, fapt ce va duce la cresterea datoriei publice.

Lucian Croitoru atrage atentia ca deficitul bugetar va creste la 3,5% din PIB in 2016

Lucian Croitoru sustine ca reducerea TVA in iunie 2015 si introducerea pachetului fiscal centrat pe reducerea TVA de la 24% la 19%, cel mai tarziu in 2016, va determina o crestere a deficitului bugetar la 1,5% din PIB in 2015 si la 3,2-3,5% din PIB in 2016. Largirea deficitului bugetar ingrijoreaza nu numai pentru ca duce la cresterea datoriei publice, dar si pentru ca, daca se transfera in largirea deficitului de cont curent (deficit de economisiri) influenteaza si rata naturala a dobanzii, ceea ce poate modifica cursul politicii monetare.

Consum la saraci, economie la bogati

Gospodariile cu venituri mici vor fi, cu siguranta, prea putin preocupate de sustenabilitatea reducerii TVA, aplicata. Astfel, pentru a-si creste consumul, aceste gospodarii vor profita de reducerea preturilor generata de scaderea celor doua tipuri de TVA mentionate anterior. Croitoru este de parere ca gospodariile care sunt preocupate de sustenabilitatea reducerii impozitelor sunt cele cu venituri medii. Acestea fie vor decide ca reducerile de impozite sunt nesustenabile, si atunci vor mentine consumul stabil si vor economisi, fie vor decide ca reducerile de impozite sunt sustenabile si atunci vor profita de reducerea preturilor pentru a creste consumul. Pe de alta parte, oficialul BNR considera ca  gospodariile cu venituri relativ mari au nevoile de consum satisfacute, chiar si la nivelul curent al preturilor, astfel ca nu vor creste consumul, ci vor economisi.

 

author avatar
Arpad Dobre
178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger