AcasăOldDarea in plata, fara Prima Casa si plafon de 250.000 de euro

Darea in plata, fara Prima Casa si plafon de 250.000 de euro

In fine, Comisia Juridica a deputatilor a lamurit ce cuprinde darea in plata

Comisia a votat ca programul Prima Casa sa fie exclus din legea darii in plata. Totodata, parlamentarii au votat si pentru majorarea plafonului legii la 250.000 de euro, de la 150.000 de euro, si pentru includerea creditelor de consum cu ipoteca si a celor contractate cu scopul de a construi o locuinta.

In fine, Comisia Juridica a deputatilor a lamurit ce cuprinde darea in plata

Reprezentantii BNR, ai bancilor comerciale si ai Ministerului Finantelor, care au avut, de altfel, interventii limitate in dezbatere, s-au declarat de acord cu excluderea programului Prima Casa. Initiatorul legii, deputatul liberal Daniel Zamfir, a propus ca legea sa includa si acest tip de credite, cu mentiunea ca garantia statului este platita, insa amendamentul nu a mai fost votat.”Cuantumul sumei imprumutate, la momentul acordarii, nu depasea echivalentul in lei a 250.000 euro, suma calculata la cursul de schimb publicat de catre Banca Nationala a Romaniei in ziua incheierii contractului de credit”, se arata in amendamentul votat de deputati, inserat la articolul in care sunt stipulate conditiile in care debitorii pot da in plata.

Intra si alte credite

Totodata, deputatii au votat si o definitie mai cuprinzatoare, care sa prinda toate tipurile de credite garantate cu o locuinta, dar care sa excluda creditele garantate cu terenuri, daca aceastea nu au fost achzitionate in vederea construirii unei locuinte, sau spatiile comerciale. „Creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil avand destinatia de locuinta”, se arata in amendamentul votat in unanimitate. Deputatii au votat si un amendament care ii exclude pe cei care au comis fraude in legatura cu creditul care urmeaza a fi dat in plata. DE asemenea, s-a votat textul adoptat de Senat, prin au dreptul sa ceara in instanta stingerea creantei si de catre cei care au pierdut bunul in procedura de executare silita.

author avatar
National
283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger