AcasăOldDan Nica: Romania a facut o prostie cu certificatele verzi

Dan Nica: Romania a facut o prostie cu certificatele verzi

Dan Nica (foto jos) sustine ca, in timpul funtionarii eolienelor, termocentralele sunt oprite, pentru intrarea energei verzi in sistem

Pretul energiei la noi este printre cele mai mari din UE, dar nu e justificat concurential, facturile lunare la curent electric fiind umflate de certificatele verzi. Acestea permit companiilor din domeniu sa-si recupereze investitiile in eoliene in doar doi ani.

Dan Nica (foto jos) sustine ca, in timpul funtionarii eolienelor, termocentralele sunt oprite, pentru intrarea energei verzi in sistem
Dan Nica

Orice proprietar de locuinta din Romania primeste lunar factura la curent, iar pe document apar costuri cu acciza, cu TVA, cu abonamentul si, in sfarsit, si cu valoarea kilowatului. De ceva vreme, pe facturi apar si costuri legate de certificatele verzi, pe care consumatorul le plateste, pentru ca firma care a investit in eoliene sau in panouri fotovoltaice, de exemplu, sa-si „recupereze” investitia, evident, pe carca utilizatorului de energie electrica. Poate nici nu ar fi o problema asa de mare, insa pretul curentului este peste media din UE si nu exista o competitie propriu-zisa in piata, lucru remarcat si de ministrul Dan Nica.

Vantul bate cu 160 de euro/MW

Ministrul a precizat ca Europa este necompetitiva din cauza pretului la energie, iar Romania este cea mai necompetitiva dintre toate tarile din UE, la actualul tarif al curentului electric. „De ce? Din cauza smecheriei cu certificatele verzi. Romania este singura tara in care s-a facut o asemenea prostie, sa dai 160 euro pe megawatt cand incepe sa bata vantul, dar in acelasi timp se opresc toate termocentralele, ca sa intre energia de la eoliene in sistem. Si astfel s-a ajuns la o recuperare a investitiilor in numai doi ani”, a spus Nica, avertizand ca, inca din aceasta luna, numarul certificatelor verzi se va reduce simtitor, deci va scadea si valoarea facturilor.

author avatar
Arpad Dobre
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger