AcasăOldCum poti pierde sigur finantari de 50.000 de euro

Cum poti pierde sigur finantari de 50.000 de euro

Unii dintre aplicanti vin cu inovatii disruptive bune, dar nu stiu cum sa le puna in practica

O schema de finantare permite firmelor cu idei inovative sa obtina dintr-un foc finantari nerambursabile de cate 50.000 de euro, daca vin cu o propunere care sa puna in practica o idee, de la realizarea unui produs la vanzare. In acest an au aplicat 4.600 de IMM- uri din intreaga UE, fiind selectate 645 de propuneri, dar niciuna din Romania.

Unii dintre aplicanti vin cu inovatii disruptive bune, dar nu stiu cum sa le puna in practica

Creditul bancar ramane in Romania principalul mijloc de finantare a afacerii unei IMM, fiind urmat de fondurile europene, greu accesibile pentru firmele mici. Totusi, acestea au la dispozitie si schema de finantare Horizon 2020 – SME Instrument, iar peste 4.600 de IMM-uri din UE au aplicat in primele doua runde din 2014 pentru obtinerea de fonduri. Doar 645 de proiecte au fost selectate, cele mai multe din Spania (39), Marea Britanie si Italia. Romania a participat cu 65 de proiecte, dar niciunul nu a fost acceptat.

Motive de respingere a proiectelor

Practic, pentru a obtine o finantare de 50.000 de euro, aplicantii trebuie sa vina  cu o inovatie disruptiva (de exemplu iPad-ul, fotografia digitala, telefonul mobil, Skype etc.) care sa ajute IMM-urile sa faca trecerea de la idee la produs si la introducerea acestuia pe piata. Potrivit unui studiu realizat de EY Romania, evaluatorii au transmis dupa prima runda de proiecte sase lectii extrase din aplicatiile respinse din cauza urmatoarelor motive:

1.         Cele mai multe proiecte necastigatoare s-au concentrat prea mult asupra descrierii proiectului si prea putin asupra oportunitatii de business;

2.         Au fost prea putin convingatoare in argumentarea motivului pentru care compania care propune proiectul si nu competitia va reusi sa implementeze proiectul;

3.         Nu s-au concentrat suficient asupra solutiilor competitoare;

4.         Au avut un nivel prea scazut de inovare, propunandu-si sa dezvolte un produs deja existent;

5.         Au propus doar o idee, fara sa detalieze ce implica si comercializarea acesteia;

6.         Unii aplicanti doar si-au incercat norocul. Atentie! Instrumentul SME nu este o loterie.

Ultima runda de aplicatii pentru Horizon 2020 – SME Instrument se incheie in 17 decembrie 2014

author avatar
Arpad Dobre
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger