AcasăOldCum iti faci firma sociala cu bani, spatii si terenuri de la...

Cum iti faci firma sociala cu bani, spatii si terenuri de la stat

Joi a intrat in vigoare Legea 219/2015 privind economia sociala, care reglementeaza activitatea intreprinderilor sociale si a celor de insertie.

Cei care infiinteaza astfel de firme au dreptul sa ceara de la autoritatile locale si centrale consiliere, spatii de lucru, terenuri, scutiri de taxe si impozite si finantari pentru functionarea intreprinderilor sociale.

Conform legii, economia sociala are la baza initiativa privata, voluntara si solidara, cu un grad ridicat de autonomie si responsabilitate, precum si distribuirea limitata a profitului catre asociati.

Pot fi intreprinderi sociale:

a) societatile cooperative de gradul I;

b) cooperativele de credit;

c) asociatiile si fundatiile;

d) casele de ajutor reciproc ale salariatilor;

e) casele de ajutor reciproc ale pensionarilor;

f) societatile agricole;

g) federatiile si uniunile persoanelor juridice;

h) orice alte categorii de persoane juridice care respecta principiile economiei sociale.

Facilitati

Intreprinderile sociale pot beneficia de urmatoarele facilitati din partea autoritatilor administratiei publice locale:

a) atribuirea unor spatii si/sau terenuri aflate in domeniul public al unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, in scopul desfasurarii activitatilor pentru care le-a fost acordata marca sociala;

b) sprijin in promovarea produselor realizate si/sau furnizate, serviciilor prestate ori lucrarilor executate in comunitate, precum si in identificarea unor piete de desfacere a acestora;

c) sprijin in promovarea turismului si activitatilor conexe acestuia, prin valorificarea patrimoniului istoric si cultural local;

d) alte facilitati si scutiri de taxe si impozite acordate de autoritatile administratiei publice locale, in conditiile legii.

Pentru acordarea facilitatilor mentionate, autoritatile administratiei publice locale isi pot aproba in bugetele proprii sumele necesare. In plus, firmele sociale pot beneficia si de finantari nerambursabile, nationale si internationale, in scopul infiintarii, functionarii si dezvoltarii afacerii.

author avatar
Arpad Dobre
843 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger