AcasăOldCum afli daca partenerii de afaceri sunt insolventi

Cum afli daca partenerii de afaceri sunt insolventi

Reimond Zara sustine ca MemoX ajuta firmele sa economiseasca timp si bani

Aproape o cincime dintre companiile din Romania sunt inactive fiscal, alte firme fiind insolvente sau neplatitoare de TVA. Antreprenorii care vor sa afle in ce ape „pescuiesc” partenerii  lor de afaceri pot  utiliza o aplicatie speciala, prin care obtin date chiar de la Fisc.

Reimond Zara sustine ca MemoX ajuta firmele sa economiseasca timp si bani

In Romania, aproximativ 17% dintre companii sunt inactive fiscal. Potrivit unei analize realizate de QuickMobile, cele mai multe companii care prezinta riscul inactivitatii fiscale se regasesc in Bucuresti, unde exista peste 90.000 de companii in aceasta situatie. Business-urilor care ajung sa deruleze afaceri cu firme inactive fiscal risca sa nu le fie luate in considerare tranzactiile de catre Fisc si chiar sa nu beneficieze de dreptul de deducere a TVA-ului. Analiza, bazata pe MemoX, o aplicatie pentru verificarea simpla, rapida si in timp real a informatiilor fiscale despre companii arata ca, in prezent, in Romania sunt inregistrate peste 1,4 milioane de firme, dintre care peste 230.000 sunt inactive fiscal. In plus, in ultimul an, peste 100.000 de firme au inregistrat diverse modificari la Registrul Comertului.

Reimond Zara

„Avand in vedere procentul destul de mare al companiilor inactive fiscal din Romania, MemoX ajuta companiile sa economiseasca cele mai importante resurse, timpul si banii, verificand automat partenerii de afaceri din portofoliu, cu un singur click, si afisand intr-un tabel firmele cu probleme”, ne-a declarat directorul general al MemoX, Reimond Zara.

Probleme si prevenirea lor

Autoritatile fiscale nu iau in considerare tranzactiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita, ceea ce duce la imposibilitatea de a deduce cheltuielile si TVA-ul din facturile partenerului inactiv. In cazul in care companiile deduc achizitiile la impozit, respectiv la TVA, sumele acestea vor atrage penalitati si majorari de intarziere care pot fi chiar si dublul sumei deduse. MemoX previne aceste probleme si verifica rapid si cu mare precizie daca:

–         partenerii sunt in registrul contribuabililor inactivi,

–         datele lor de identificare corespund cu cele de la Ministerul de Finante,

–         firmele se regasesc in sistemul de TVA la incasare,

agentii economici se regasesc in Buletinul Insolventei.

author avatar
Arpad Dobre
526 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger