AcasăOldCriza se adanceste, firmele romanesti isi reduc personalul

Criza se adanceste, firmele romanesti isi reduc personalul

Desi e vara, firmele de constructii vor sa-si reduca personalul, din cauza crizei care se adanceste

Recesiunea a revenit in zona euro, amenintand firava stabilitate economica din UE, iar in Romania criza determina firmele din  aproape toate domeniile sa renunte la noi angajari sau chiar la o parte din actualii angajati.

Desi e vara, firmele de constructii vor sa-si reduca personalul, din cauza crizei care se adanceste

Un studiu realizat de firma Manpower, referitor la perspectivele angajarii fortei de munca, releva ca in cel de-al treilea trimestru al anului – perioada cunoscuta altfel pentru cresterea numarului de joburi sezoniere – la majoritatea firmelor nu vor avea loc noi angajari. Astfel, daca previziunile privind angajarile in perioada similara a anului trecut erau de 17%, in acest an abia daca vor ajunge la 10%, majoritatea firmelor excluzand insa orice modificare in sens crescator a numarului de personal. Mai rau, exista sectoare intregi ale economiei unde vor avea loc reduceri de personal.

Estimari pesimiste

Potrivit Manpower, dintre cei peste 630 de angajatori romani intervievati, 70% nu prevad nicio schimbare in bine in trimestrul al treilea in ceea ce priveste numarul angajatilor, iar 9% estimeaza reduceri de personal. Pe sectoare de activitate, previziunile scad in sapte dintre cele zece sectoare economice analizate si in sase dintre cele opt regiuni ale tarii. Astfel, angajatorii din sectorul energiei electrice, gazelor si apei anticipeaza reduceri ale fortei de munca cu 10%. Scaderi de aproximativ 6% sunt estimate si in agricultura, silvicultura, piscicultura si constructii.

Sanse reduse in strainatate

Daca romanii iau in calcul angajarea in strainatate, ar trebui sa evite tari ca Italia, Irlanda, Spania, Belgia, Olanda si Grecia, unde firmele au in vedere reduceri de personal. Ceva sanse pentru un job in apropierea tarii noastre ofera doar firmele din Turcia.

author avatar
Arpad Dobre
250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger