AcasăOldCriza imobiliara mondiala in 2014. Printre statele cu risc major se numara...

Criza imobiliara mondiala in 2014. Printre statele cu risc major se numara SUA si China

Analistii economici avertizeaza ca, departe de a fi incheiata, criza economica actuala ar putea fi dublata in acest an de o criza imobiliara, printre statele vizate numarandu-se China, Australia, Brazilia, dar si SUA.

Analistii atentioneazaa ca actuala recesiune economica, declansata de prabusirea Lehman Brothers in 2008, va fi nimic pe langa criza imobiliara din urmatorii doi ani

Cresterea artificiala, fara nicio baza economica, doar prin speculatii, a pietei imobiliare la nivel mondial poate declansa oricand o noua criza. Mai rau este ca semnale de acest gen vin din nou din SUA, unde a mai avut loc o praqbusire a  pietei imobiliare in 2008, ceea ce a tarat apoi intreaga lume intr-o criza financiara si economica fara precedent. Analistii CNN Money atrag atentia intr-un recent studiu ca, departe de a se fi incheiat, actual criza economica ar putea fi dublata in urmatorii ani de una imobiliara, mult mai grava decat cea declansata de SUA in 2008 si care a tarat in recesiune intregul mapamond.

Bula imobiliara in Australia si Noua Zeelanda

Preturile caselor din Australia (in special in Melbourne si Brisbane ) au crescut in acest an cu peste 13%. FMI a tras un semnal de alarma in acest sens, avertizand ca se profileaza o bula imobiliara care va duce la prabusirea pietei de profil. Nu departe de acest continent se manifesta aceeasi tedinta ingrijoratoare. Noua Zeelanda a intrat in anul 2000 in recesiune, pe fondul prabusirii pietei locuintelor, care a avut la baza o bula imobiliara alimentata de creditele ipotecare acordate cu foarte mare usurinta. In prezent se manifesta aceeasi situatie, iar preturile caselor din Auckland, de exemplu, au crescut in acest an cu 17%.

Cresteri uriase in Brazilia

In Brazilia, preturile imobiliarelor au crescut in ultimii ani intr-un ritm uluitor, cu 188% in Sao Paulo si cu 230% in Rio de Janeiro. Desi toata lumea atrage atentia asupra iminentei prabusiri a pietei de profil, autoritatile brazilinee sustin ca nu exista niciun risc, niciun pericol de criza (am mai auzit si noi, in Romania anului 2008, acest text …), populatia fiind incurajata sa consume tot mai mult, inclusiv pe datorie.

China si SUA, in bula imobiliara

In China se construieste enorm, in continuare, fie ca e vorba de blocuri de locuinte (mii de astfel de imobile stau goale de ani de zile) aeroporturi (pustii) sau autostrazi (care se opresc in camp, ca si unele din Romania). Desi nu sunt ocupate, locuintele  sunt acum cu 16% mai scumpe in Beijing, cu 17% in Shanghai si cu 20% in Shenzen. Aceeasi tendinta de bula imobiliara se manifesta – din nou, dupa cinci ani – si in SUA. La nivelul statului federal, preturile medii pentru locuintele de familie au urcat cu 12,5% in trimestrul al treilea, fata de anul precedent. Pana si oficialii Rezervei Federale au atras recent atentia asupra pericolului unei noi bule speculative in domeniul imobiliar, in conditiile in care bancile americane ofera din nou, cu mare usurinta, credite ipotecare.

author avatar
Arpad Dobre
594 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger