AcasăOldCriza elena se domoleste, Grecia reia plata datoriilor

Criza elena se domoleste, Grecia reia plata datoriilor

Alexis Tsipras a acceptat toate conditiile UE, dar Angela Merkel vrea rezultate

Dupa negocieri maraton si amenintarea cu excluderea din zona euro si chiar din UE, Grecia a inteles sa se conformeze, deocamdata, cerintelor creditorilor internationali si restrictiilor impuse de Germania. Bancile si-au reluat activitatea, dar dau bani tot cu taraita, iar guvernul de la Atena a decis achitarea unor datorii de aproape sapte miliarde de euro.

Alexis Tsipras a acceptat toate conditiile UE, dar Angela Merkel vrea rezultate

Cancelarul Angela Merkel a tinut sa reaminteasca, inclusiv in presa germana, ca Grecia nu va avea tratament preferential si va trebui sa aplice o serie de masuri economice si sociale foarte dure, inainte ca UE si creditorii internationali sa decida o eventuala relaxare in privinta datoriei elene.  „Dorinta Greciei de a ramane in zona euro exlude un haircut clasic , adica stergerea a 30%-40% din datorii, deoarece incalca legislatia UE”, a spus Merkel intr-un interviu televizat. Ea a avertizat ca liderii statelor euro ar putea lua in considerare prelungirea termenelor pentru care sunt emise obligatiunile de stat elene si o eventuala reducere a dobanzilor acestora, dar numai daca Atena duce la bun sfarsit masurile impuse de UE si creditori.

Bani cu taraita

Angela Merkel

Bancile din Grecia s-au deschis, ieri, dupa trei saptamani de suspendare a activitatii, dar grecii nu prea au motive de bucurie, deoarece retragerile de numerar sunt, in continuare, limitate la 420 de euro pe saptamana. Totodata, se mentine interdictia privind transferurile de bani in strainatate si deschiderea de noi conturi bancare. Pe de alta parte, grecii suporta un nou soc, deoarece TVA a crescut, ajungand la 23%, taxa fiind mai mica doar la medicamente, carti si ziare.

O rata de 6,8 miliarde de euro

Guvernul grec a ordonat, ieri, rambursarea unor datorii insumand  6,8 miliarde de euro catre creditorii internationali, dupa ce Uniunea Europeana a acordat Greciei un imprumut pe termen scurt de 7,16 miliarde de euro. In continuare, statul elen trebuie sa inceapa negocierile pentru cel de-al treilea program de sustinere financiara, in valoare de aproximativ 86 de miliarde de euro.

author avatar
Arpad Dobre
128 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger