AcasăOldCresterea economica a Romaniei va atinge un maxim de 4,2% in acest...

Cresterea economica a Romaniei va atinge un maxim de 4,2% in acest an

Comisia Europeana a imbunatatit estimarile pentru Romania dar exista riscuri

Potrivit previziunilor de iarna publicare, ieri, de Comisia Europeana, economia tarii noastre urmeaza sa atinga un varf de crestere de 4,2%, care apoi va cobori, in 2017, in jurul a 3,7%.

Comisia Europeana a imbunatatit estimarile pentru Romania dar exista riscuri

Potrivit Comisiei Europene, anul trecut, PIB-ul tarii noastre a crescut cu 3,6%. CE prognozeaza ca, pentru anul in curs dar si pentru 2017, cererea interna va sta la baza cresterii economice, cu un minus la contributia neta a exporturilor. Consumul va fi stimulat de reducerea TVA la 20% luna trecuta dar si de viitoarea majorare a salariului minim, ceea ce vor trage in sus cresterea economica la un procent de maximum 4,2% in acest an. CE estimeaza ca Romania va inregistra o crestere economica accentuata in urmatorii doi ani, in special datorita cererii interne, sustinuta de o piata a muncii stabila. Dupa scaderea accentuata din 2014, se asteapta ca inflatia sa ramana moderata in perioada urmatoare.

Legea darii in plata, risc economic

Comisia Europeana avertizeaza insa : „Un risc major la adresa prognozei macroeconomice reprezinta o posibila implementare a legii darii in plata asa cum a fost aprobata initial de Parlament. Aplicarea retroactiva a legii ar putea avea un impact negativ asupra cresterii creditului, increderii consumatorilor si investitorilor precum si asupra cereri interne”. La nivelul UE28, previziunile indica, pentru prima data in ultimii opt ani, cresterea tuturor economiilor statelor membre. Totodata, se asteapta ca, in decursul acestui an, activitatea economica din spatiul comunitar si din zona euro sa creasca usor, urmand ca in 2016 sa inregistreze o accelerare notabila. Perspectivele de crestere sunt inca limitate pe continent de un mediu nefavorabil pentru investitii si de un somaj ridicat, insa planul de investitii, relaxarea cantitativa propusa de Banca Centrala Europeana, preturile in scadere la petrol si deprecierea euro vor avea impact pozitiv asupra cresterii economice. Piere Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vami, a declarat: „Perspectivele economice actuale ale Europei sunt un pic mai bune astazi, fata de momentul prezentarii ultimelor noastre previziuni. Scaderea pretului petrolului si o moneda euro mai slaba reprezinta un stimulent excelent pentru economia europeana. Totodata, Planul de Investitii si deciziile recente ale Bancii Centrale Europene vor avea un rol important in crearea unui context favorabil pentru reforme si pentru politici fiscale inteligente. Vom avea insa, in continuare,  mult de munca pentru a putea furniza locurile de munca atat de necesare pentru milioane de europeni.”

author avatar
Arpad Dobre
147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger