AcasăOldCresterea economica a Romaniei, revizuita in scadere

Cresterea economica a Romaniei, revizuita in scadere

Muncitorii din statele zonei euro sunt de sapte ori mai productivi decat cei din Romania

In vreme ce autoritatile sustin ba ca avem cea mai mare rata de crestere economica din UE, ba ca recesiunea din primele doua trimestre este doar o incetinire a motoarelor economiei, verdictul expertilor internationali e clar. Agentia de rating Fitch a revizuit in scadere cresterea economica a Romaniei pentru 2014.

Muncitorii din statele zonei euro sunt de sapte ori mai productivi decat cei din Romania

Agentia de rating Fitch a confirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, in valuta, la BBB- si in moneda locala, la BBB, mentinandu-le in categoria investment grade. Aceasta ar trebui sa reprezinte un semnal pentru investitori, insa  conform celor mai recente cifre comunicate de statistica oficiala, investitiile din economia nationala au scazut, in primul semestru, cu peste 9,1% fata de perioada similara a anului trecut, cand, de altfel, erau in scadere notabila fata de 2012 etc.

Datele oficiale, pe minus

Pe de alta parte, Fitch a revizuit in scadere cresterea economica pentru 2014, de la 2,8% la 2,2%, pe fondul rezultatelor sub asteptari din prima jumatate a anului. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), agricultura si constructiile au franat cresterea economica atat in al doilea trimestru, cat si la nivelul primelor sase luni din acest an. De asemenea, INS a revizuit in scadere estimarile de PIB pentru primul trimestru, de la o crestere fata de trimestrul anterior de 0,2% la o scadere de 0,2%. Cu toate acestea, agentia de rating Fitch a in calcul o accelerare a cresterii economice in perioada 2015-2016, la un nivel de 3% anual, in medie, in cazul in care se reiau investitiile.

Productivitatea, la 15% fata de zona euro

Explicatiile pentru scaderea avantului economic din Romania sun legate de punctele de referinta si termenii de comparatie. Astfel, in primul semestru, in UE s-a inregistrat o crestere economica de plus 0,2%, iar in Romania, de minus 0,2%. In ambele cazuri, cifrele se datoreaza, in principal, productivitatii muncii, care, in Romania este de 17,4% din media UE 28 si de 15% fata de media din zona euro. Cu alte cuvinte, productivitatea muncii din Romania este de sase-sapte ori mai mica decat in UE si in statele zonei euro.

author avatar
Arpad Dobre
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger