AcasăOldCreditorii Astra pretend un milliard de euro

Creditorii Astra pretend un milliard de euro

Astra Asigurari este o surpriza si pentru patronul ei, Dan Adamescu

KPMG, lichidatorul Astra Asigurari, a depus ieri la dosarul de faliment, dupa doua amanari de cate o luna, tabelul preliminar al creditorilor companiei. Sunt inscrise 1.223 de firme si persoane fizice din cele peste 3.600 notificate de lichidator ca potentiali creditori.

Astra Asigurari este o surpriza si pentru patronul ei, Dan Adamescu

O banca este inscrisa cu cea mai mare creanta din tabel, adica aproximativ 2 miliarde de lei. Fondul de Garantare a Asiguratilor este al doilea cel mai mare creditor cu 707 milioane de lei. FGA este organismul care urmeaza sa despagubeasca toti clientii Astra sau tertii pagubiti de clienti ai Astra Asigurari.  In lista sunt prezenti, insa, creditori din toate ariile de activitate de la institutii ale statului, cum sunt ANAF si diverse alte agentii pana la banci, societati de asigurare si primarii. Nu lipsesc nici marile companii de reasigurare cu care Astra avea contracte.  Suma totala solicitata de creditori se ridica la 4,5 miliarde de lei. Un alt mare creditor este Asociatia Societatilor de Asigurare din Ungaria, care cere aproximativ 107 milioane de lei. Astra Asigurari a fost o prezenta importanta pe piata din Ungaria unde avea un portofoliu de aproximativ 200.000 de polite, majoritatea RCA. Asociatia maghiara a asiguratorilor a decis sa denunte respectivele polite si sa achite despagubirile catre clienti. In momentul in care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea in portofoliu 2,5 milioane de polite de asigurare si 1,8 milioane de clienti.

Raiffeisen Bank, primul in linie

Raiffeisen Bank este cel mai mare creditor potential al Astra Asigurari in conditiile in care s-a inscris la masa credala cu aproximativ 2,6 miliarde de lei. Surse oficiale au aratat pentru Profit.ro ca aceasta valoarea provine din riscurile acoperite prin 12.000 de polite pentru credite. Suma avansata in tabelul creditorilor devine creanta doar daca riscurile asigurate se vor produce.  In termeni juridici, suma avansata de Raiffeisen reprezinta o creanta nescadenta si sub conditie. La data formularii de catre banca a cererii de creante, toate cele 12.000 de polite erau in vigoare. KPMG, lichidatorul Astra, nu a facut referire in rapoartele publicate pana acum la portofoliile de asigurari pentru credite si s-a rezumat la publicarea de date privind politele auto (RCA si CASCO) si cele de locuinta.

author avatar
National
358 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger