AcasăOldCreditele vor ramane scumpe din cauza crizei ucrainene

Creditele vor ramane scumpe din cauza crizei ucrainene

Guvenatorul BNR, Mugur Isarescu, ar putea decide azi, impreuna cu colegii sai, mentinerea la nivelul actual a dobanzii de politica monetara

Analistii bancari estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine dobanda de politica monetara si provizioanele bancilor in parametri actuali pana in 2015, in special din cauza crizei ucrainene. In consecinta, creditele nu se vor ieftini si singurul „cadou” al BNR pentru cei cu rate bancare in valuta il reprezinta cursul leu/euro ajuns la un nivel relativ scazut.

Guvenatorul BNR, Mugur Isarescu, ar putea decide azi, impreuna cu colegii sai, mentinerea la nivelul actual a dobanzii de politica monetara

Consiliul de Administratie al BNR se intruneste astazi pentru a lua decizii ce pot afecta pozitiv sau negativ numerosi romani cu conturi in baci si credite in valuta sau lei. Reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) sustin ca BNR va mentine dobanda-cheie la 3,5% atat in acest an cat si in 2015. Potrivit AAFBR, cauza principala o reprezinta intensificarea tensiunilor in Ucraina, iar un alt motiv ar fi cresterea ratei inflatiei in a doua partea a acestui an, ca urmare a introducerii supra-accizei la combustibil. Analistii se asteapta si la un an agricol mai slab, care ar consolida argumentele pentru care BNR va pastra neschimbat nivelul dobanzii de politica monetara in acest an. Reprezentantii AAFBR sunt de parere ca banca centrala  ar putea pastra acest nivel, de 3,5% pe an, chiar si in 2015. Analistii se asteapta ca, in privinta rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele (sume ce urmeaza a fi incasate de banci de la debitori) in lei, acestea ar putea fi mentinute la 12% in luna mai, iar BNR ar urma sa le reduca, pana in decembrie, la 10%.  Cat priveste pasivele in valuta, banca centrala ar putea pastra RMO la 18% in sedinta de azi, astfel ca imprumuturile in lei ar mai putea cunoaste mici scaderi de costuri in acest an, dar creditele in valuta vor ramane la fel de scumpe.

Cursul valutar putin mai avantajos

Avand in vedere estimarile analistilor AAFBR, persoanele care au luat credite in euro mai pot spera doar la un curs valutar ceva mai acceptabil. Cursul leu-euro valabil azi pana la pranz indica 4,43 lei/euro, cel mai scazut nivel din ultimele sase luni, iar analistii ING estimeaza o medie de 4,45 lei/euro in perioada urmatoare.

author avatar
Arpad Dobre
73 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger