AcasăOldCredite pentru cei cu venituri din dividende

Credite pentru cei cu venituri din dividende

Cei care au venituri in dividende trebuie sa depuna la banca numeroase documente justificative

Majoritatea bancilor acorda credite pe baza veniturilor din dividende, dar conditiile difera de la o institutie bancara la alta, iar dosarele de creditare sunt mai mult sau mai putin stufoase, in functie de pretentiile fiecarui bancher.

Cei care au venituri in dividende trebuie sa depuna la banca numeroase documente justificative

Cand se contracteaza un credit, bancile accepta pe langa veniturile standard si pe cele din dividende. Acestea reprezinta partea din profitul firmei ce se acorda unui actionar in functie de numarul actiunilor pe care le are la un moment dat. Analistii portalului financiar FinZoom au efectuat un studiu din care rezulta ca proportia luata in calcul difera de la banca la banca (in unele cazuri, chiar in cadrul aceleiasi banci, in functie de analiza firmei de la care provin dividendele), la fel si documentele necesare.

Calcule initiale

Pentru a afla marimea creditului  pentru care va calificati trebuie sa aflati care este proportia veniturilor din dividende avuta in vedere de banci. Astfel, la Banca Transilvania se ia in calcul 80% din profitul repartizat pe dividende aferent ultimului an financiar. La Bancpost, veniturile din dividende sunt luate in calcul in proportie de 30% (credite negarantate) sau 50% (credite ipotecare). Pentru a contracta un credit cu venituri din dividende la BRD, aceasta banca va face o analiza a firmei. La Raiffeisen Bank, pentru acordarea de credite garantate, dividendele conteaza la calculul de eligibilitate in proportie de 50%. In cazul Credit Agricole se iau in calcul astfel de venituri doar pentru credite garantate cu ipoteca imobiliara si doar ca venit aditional. OTP Bank accepta dividendele in proportie de 70%, dar numai ca venituri secundare. Atentie! BCR nu ia in considerare veniturile din dividende. Cei care apeleaza la bancile care accepta astfel de venituri trebuie sa aiba in vedere ca dosarele de creditare sunt mai mult sau mai putin stufoase, in functie de pretentiile fiecarui bancher.

Documente necesare

Documentatia ce trebuie depusa la dosarul de creditare difera de la o banca la alta, insa majoritatea bancherilor solicita:

–         certificat constatator de la Registrul Comertului, nu mai vechi de 30 de zile, la data depunerii cererii;

–         bilanturile pentru ultimii doi ani certificate de Administratia Financiara si balantele aferente;

–         decizia Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) sau procesul verbal al AGA privind alocarea dividendelor pe ultimii doi ani;

–         extrasul din Hotararea AGA, din care sa rezulte repartizarea profitului;

adeverinta eliberata de respectiva societate din care rezulta suma cuvenita clientului din dividendele nete realizate.

 

author avatar
Arpad Dobre
2.359 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger