AcasăOldCreditarea si refinantarea, pe val

Creditarea si refinantarea, pe val

Cereti consilierilor financiari sa va emita si un scadentar cu rate descrescatoare, deoarece achitati comisioane mai mici

Dobanzile foarte mici practicate in ultima vreme de banci si scaderea ROBOR, precum si conditiile avantajoase inclusiv in privinta refinantarii arata ca, dupa mai bine de cinci ani, creditarea a revenit pe val si pare a fi momentul optim pentru contractarea de imprumuturi.

Cereti consilierilor financiari sa va emita si un scadentar cu rate descrescatoare, deoarece achitati comisioane mai mici

In prezent,  in ofertele bancilor apar credite de nevoi personale si cu DAE sub 7%, iar credite ipotecare, cu DAE si de 3,7%. Conform expertilor FinZoom, pe termen lung, cel mai avantajos va fi creditul Prima Casa. Pe langa avansul de doar 5%, de anul acesta a fost micsorata marja maxima pe care o pot practica bancile la dobanzi, pe langa indicele ROBOR (de la 2,5%, la maximum 2%).  Analistii sustin ca este si un moment bun de refinantare, dar trebuie sa alegeti un credit cu DAE mai mica si marja mica in componenta dobanzii variabile (daca DAE si marja din dobanda la creditul actual este una mare). Marjele la dobanzile creditelor de consum sunt acum intre 3-4% si maximum 11%.

Sfaturi

Expertii FinZoom vin cu urmatoarele sfaturi catre cei interesati de creditare/refinantare:

–         Comparati DAE. Important este sa comparati toate ofertele din piata si sa nu luati primul credit care vi se ofera, doar fiindca acum va incadrati la creditul visat si va permiteti sa platiti rata lunara.

–         Alegeti o dobanda fixa, dar numai daca este una avantajoasa. Acum dobanzile fixe sunt mai mari decat dobanzile variabile (fiindca, pe termen lung, bancile se asteapta sa creasca dobanzile). Dar nu are niciun rost sa luati acum un credit pe doar 2-3 ani cu dobanda fixa mai mare si sa platiti mai mult (mai ales ca la inceputul creditului se plateste mai multa dobanda decat din principal), cand puteti lua cu dobanda variabila mult mai mica.

Daca va permite venitul, alegeti un credit cu rate descrescatoare, nu cu rate egale. Banca nu va poate obliga sa acceptati varianta cu rate egale si este dreptul vostru sa cereti o simulare si pentru un credit cu rate descrescatoare. La creditele cu rate descrescatoare soldul creditului scade mai repede si, pe total, platiti bancii mai putine dobanzi si comisioane decat la un credit cu rate egale.

author avatar
Arpad Dobre
287 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger