AcasăOldCotizatiile retroactive la pensie, alternativa la scumpirea benzinei

Cotizatiile retroactive la pensie, alternativa la scumpirea benzinei

Plata. Cei care au vrut sa-si completeze vechimea in munca in 2010 au putut cotiza in bloc pentru maximum cinci ani de pensie

Delegatia FMI bate azi la usa Guvernului Romaniei, care ar trebui – desi premierul Victor Ponta neaga – sa vina cu propuneri de noi surse bugetare in locul majorarii accizei la carburanti. O sursa, avuta in vedere si de parlamentari, ar fi cumpararea de ani de pensie de catre „capsunarii” care au lucrat la negru.

Plata. Cei care au vrut sa-si completeze vechimea in munca in 2010 au putut cotiza in bloc pentru maximum cinci ani de pensie

Victor Ponta a declarat ca autoritatile de la Bucuresti nu vor discuta, azi, cu delegatia FMI, despre masuri prin care sa fie compensata lipsa banilor la buget, cauzata de amanarea aplicarii accizei la carburanti. „Nu se poate discuta pana la 1 iulie. La 1 iulie tragem linie pe primul semestru si vedem daca suntem pe plus, pe minus fata de ceea ce avem prognozat”, a spus Ponta. Totusi, FMI ii va intreba cu siguranta pe guvernanti cum vor compensa lipsa sutelor de milioane de euro pe care sperau sa le obtina din acciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant. Pana se decid guvernantii de unde iau bani, se pare ca ar mai exista o solutie, aplicata cu succes discutabil de Guvernul Boc: cumpararea de ani de pensie.

Completarea stagiului pentru CAS

In decembrie 2010 a intrat in vigoare, pentru scurt timp, o ordonanta prin care „capsunarii”, dar nu numai ei, isi puteau completa stagiul de cotizare la pensie prin plata in bloc, pe maximum cinci ani, a cotizatiei la CAS pentru perioadele in care nu au contribuit la asigurarile sociale. Din cauza insuficientei publicitati si a timpului scurt, de masura au profitat doar cateva mii de romani, iar parlamentarii de la Comisiile de munca au in vedere acum initierea unui act normativ similar celui din 2010. Conform unor estimari, daca dintre cei aproximativ 2,5 milioane de „capsunari” doar 10% ar cotiza cu 266 de lei/luna (adica CAS de 31,3% din salariul minim), pentru completarea doar a unui singur an de stagiu de cotizare la pensie, statul al colecta echivalentul a 180 de milioane de euro, adica suma pe care contau guvernantii din acciza de 7 euro/litrul de carburant.

author avatar
Arpad Dobre
549 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger