AcasăOldCoruptia si legislatia proprietatii sugruma economia

Coruptia si legislatia proprietatii sugruma economia

Lucian Croitoru sustine ca legislatia proprietatii favorizeaza coruptia

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, sustine ca libertatea economica si libertatea dreptului de proprietate din Romania au indici care ne situeaza la coada UE. Aceasta situatie este cauzata de coruptia existenta la aproape toate nivelele si de neclaritatea legislatiei din domeniul proprietatii, care blocheaza dezvoltarea economica a Romaniei.

Lucian Croitoru sustine ca legislatia proprietatii favorizeaza coruptia

Croitoru vede o corelatie pozitiva intre libertatea economica si productivitatea muncii. Indicele general al libertatii este alcatuit ca medie aritmetica simpla a zece indici referitori la libertatea monetara, fiscala, de afaceri, investitionala, de comert, financiara, a muncii, proprietatii, libertatea fata de coruptie si, in fine, cea data de cheltuielile guvernamentale. Cu cat acesti indici sunt mai aproape de limita maxima de 100, cu atat libertatea respectiva este mai mare. Lucian Croitoru sustine ca Romania este o tara cu economie moderat libera, progresand de la stadiul de economie represata, statut pe care l-a avut in perioada 1995-1997.

Guvernantii reduc libertatea economica

Libertatile economice din Romania care au crescut la niveluri comparabile cu cele din mai multe state UE sunt cea monetara (indice 77,3 din 100), fiscala (86,9), a cheltuielilor guvernamentale (62,3), de afaceri (69,8), investitionala (80), de comert (88), financiara (50) si a muncii (68,6). Croitoru considera ca o crestere a cheltuielilor guvernamentale (majorarea anuntata a salariilor functionarilor) ar reduce libertatea asociata cheltuielilor guvernamentale si, astfel, si indicele libertatii economice. Analistul sustine ca reducerea TVA si a altor impozite ar duce la cresterea libertatii fiscale, dar nu va compensa in intregime pierderea libertatii pe partea de cheltuieli.

Spaga bate legea

Principala problema a libertatii economice a Romaniei vine din partea componentelor ce tin de aplicarea legilor:

–         libertatea proprietatii (claritatea drepturile de proprietate);

–         libertatea fata de coruptie.

Pentru 2015, acesti doi indici – desi sunt cei mai mari inregistrati vreodata de cand se calculeaza indicii respectivi – au avut valori joase, de 40 si respectiv 43. In Romania, pentru a elibera resursele economice actualmente ineficient utilizate, este nevoie de reducerea masiva a coruptiei si de cresterea inca si mai mare a drepturilor de care se bucura proprietatea, prin privatizari si prin restructurarea marilor regii furnizoare de utilitati. „O libertate a proprietatii limitata permite continuarea extragerii de rente, apropierea unor resurse pe cai ilicite si, mult mai subtil, limitarea bazei necesare pentru diminuarea coruptiei”, a concluzionat Lucian Croitoru.

author avatar
Arpad Dobre
290 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger