AcasăOldContributia la pensia facultativa, bonus la salariu si solutie pentru viitor

Contributia la pensia facultativa, bonus la salariu si solutie pentru viitor

Lucian Anghel sustine ca o contributie la pensia facultativa este avantajoasa pentru angajat si angajator deopotriva

Pentru a-si asigura un sprijin material la batranete, tinerii angajati sunt sfatuiti sa puna un ban deoparte nu doar pentru pensia privata obligatorie, ci si pentru una facultativa. In acest caz, angajatul si angajatorul pot cumula o deducere fiscala de 800 de euro pe an.

Lucian Anghel sustine ca o contributie la pensia facultativa este avantajoasa pentru angajat si angajator deopotriva

Suma medie acumulata in ultimii sase ani de catre cei care contribuie la pensiile private obligatorii este de aproximativ 670 de euro, iar cuantumul pensiilor platite dupa anul 2035 (cand vor iesi la pensie tinerii de azi)  va fi de numai cateva sute de euro. Lucrurile stau prost inclusiv in Germania, unde cei care acum au salarii de 2.500-3.000 de euro vor obtine in 2035 o pensie de la stat de 600-700 de euro. Romanii pot spera la cel mult jumatate din aceasta suma, daca nu cotizeaza si la un fond de pensii facultative.

Deduceri fiscale

Conform unui studiu al  GFK pentru BCR Pensii, aproximativ 76% dintre companii acorda beneficii salariatilor (acoperirea costurilor cu relocarea, cursuri, masina de serviciu, tichete de masa ori cadou etc.), iar 10% dintre patroni achita, partial sau total, cotizatia angajatilor la o pensie facultativa. Directorul general al BCR Pensii, Lucian Anghel, ne-a declarat ca pensiile facultative devin tot mai atractive, ca urmare a constientizarii nevoii de economisire individuala pentru pensie si a avantajelor fiscale de care se bucura acest produs. „Este vorba de deductibilitate fiscala in limita a 400 de euro/an pe participant, respectiv in limita a 400 de euro/an pe angajat, in cazul angajatorilor care contribuie in numele angajatilor la pensia facultativa. Astfel, deductibilitatea fiscala poate ajunge la 800 de euro in cazul unei contributii mixte la pensia facultativa – angajat si angajator”, a precizat Lucian Anghel.

author avatar
Arpad Dobre
400 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger