AcasăOldContrabanda cu tigari e in crestere

Contrabanda cu tigari e in crestere

Contrabandistii ascund tigarile si in spatele unor pereti falsi din camioane

Comertul ilegal cu tigarete a inregistrat in septembrie 2015 cea mai mare crestere in regiunea de nord-vest: plus 14,6 puncte procentuale, pana la 24,9%, comparativ cu luna iulie. Nord-est ramane mai departe regiunea cea mai afectata de piata neagra, cu un nivel al comertului ilicit de 31,4%, in continuare peste media ultimilor patru ani.

Contrabandistii ascund tigarile si in spatele unor pereti falsi din camioane

Conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research, piata neagra a tigaretelor a scazut usor in septembrie 2015, pana la 14,8%, comparativ cu 15,3% in iulie. Contrabanda continua sa se situeze, insa, peste media ultimilor patru ani, de 14,7%. Din punct de vedere al provenientei, ponderea produselor „cheap whites” (tigari produse legal in tara de origine, dar aduse la noi prin contrabanda)  a crescut notabil in septembrie, cu 5,6 puncte procentuale (pp) comparativ cu iulie, atingand un prag record de 66,4%. „Ponderea produselor provenite din Moldova, de 19,9%, si Serbia, de 3,3%, este relativ constanta in septembrie, iar Ucraina se afla in scadere, cu 4,8 puncte procentuale, pana la 5,1%”, a declarat directorul Companiei de Cercetare Novel Research, Marian Marcu.

Nu exista o strategie anti-contrabanda

Compania JTI a anuntat ca va continua sa sprijine campaniile regionale anti-contrabanda derulate de autoritati. „Actiunile de acest tip au, insa, rezultate exclusiv in perioadele si in regiunile in care se desfasoara. Asadar, este nevoie de o Strategie Nationala de combatere a contrabandei, ceruta public de autoritatile de aplicare a legii, precum si de Consiliul Concurentei”, ne-a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Securitatea nationala, in pericol

Serviciul Roman de Informatii (SRI) mentioneaza printre amenintarile la adresa securitatii nationale, dificultatile economice, generate si de economia subterana. „Dincolo de pierderile anualizate aduse bugetului de stat, care insumeaza la actualul nivel al contrabandei aproximativ 500 de milioane de euro, comertul ilegal aduce atingere securitatii nationale, stiut fiind ca retelele de infractori dau dovada de flexibilitate si in ceea ce priveste rutele alese, dar si a bunurilor traficate”, ne-a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

author avatar
Arpad Dobre
137 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger