AcasăOldConsumul de gaze scade, pretul creste

Consumul de gaze scade, pretul creste

Centralele termice moderne consuma mai putin gaz, dar guvernantii vor scumpiri

Guvernul a aprobat, ieri, noul calendar de liberalizare a tarifelor la gaze, stabilind majorari de preturi, desi atat populatia, cat si firmele, consuma din ce in ce mai putine gaze.

Centralele termice moderne consuma mai putin gaz, dar guvernantii vor scumpiri

Potrivit noului calendar aprobat in sedinta de astazi, incepand din aceasta luna, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica va fi de 60 de lei/MWh, comparativ cu 53,3 lei/MWh cat era inainte. Calendarul prevede o majorare anuala pana in 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 pretul va fi de 66 lei/MWh, iar incepand cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh. Aceste majorari sunt insa de neinteles, in conditiile in care chiar guvernul recunoaste urmatoarele:

–         se constata o scadere constanta a consumului de gaze naturale, din cauza declinului consumului industrial si a celui casnic;

–         s-a inregistrat o reducere a cererii de gaze naturale a producatorilor de energie electrica, pe fondul intrarii pe piata a capacitatilor de productie din surse regenerabile;

–         importul de gaze naturale a scazut de la 15% din necesar in 2013 la aproximativ 7% in 2014, perspectiva fiind chiar de scadere pe termen mediu.

De fapt, guvernantii scumpesc gazele pentru ca asa au stabilit cu reprezentantii UE si ai FMI.

author avatar
Arpad Dobre
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger