AcasăOldConsumul de electricitate, „salvat” de primariile risipitoare

Consumul de electricitate, „salvat” de primariile risipitoare

BEZNA minţii: primarii îşi lasă alegătorii pe întuneric! Lumini stinse în intervalul 00.00-05.00

Consumul de electricitate scade an de an, relevand o activitate tot mai redusa in economie, insa exista si cresteri, dar nu in industrie, ci la primarii, prin utilizarea la discretie a iluminatului public.

Unele primarii lumineaza „a giorno” drumurile judetene

Conform datelor prezentate ieri de Institutul National de Statistica, in prima luna a acestui an s-a inregistrat un consum de 4246,8 milioane KWh, cu 6,8% mai mic fata ianuarie 2014. Resursele de energie electrica au fost de  sase miliarde de KWh, in crestere cu 124,5 milioane KWh (+2,1%) fata de ianuarie 2014, ca urmare a productiei suplimentare in hidrocentrale si centralele fotovoltaice, in vreme ce la termocentrale, centrala nucleara de la Cernavoda si in parcurile eoliene s-a inregistrat o scadere. Oricum, cine sa o foloseasca? Si totusi, exista domenii in care consumul a crescut notabil. Este vorba de iluminatul public, desi ianuarie 2015 a avut acelasi numar de ore cu lumina naturala ca si ianuarie 2014.

Mari diferente de pret

Potrivi INS, iluminatul public a inregistrat o crestere cu 24,2%, iar un studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons confirma, indirect, acest lucru. Este vorba de consumul cu iluminatul public al primariilor din municipiile resedinta de judet, InfoCons descoperind ca, in 2013, de exemplu, cea mai mare cheltuiala cu iluminatul public a fost inregistrata la Primaria Municipiului Bucuresti, de 90 de milioane de lei, iar cea mai mica, la Primaria Vaslui, de 318.307,97 lei. Cifrele par mai mari sau mai mici, insa e bine de stiut ca la Arad, de exemplu, curentul costa 577 lei/MWh, de peste 3,5 ori mai mult decat la Piatra Neamt, unde pretul este de 161,25 lei/ MWh.

author avatar
Arpad Dobre
74 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger