AcasăOldConstantin Nita: Exportam gaze din 2018! Petrom: Ministrul este prea optimist...

Constantin Nita: Exportam gaze din 2018! Petrom: Ministrul este prea optimist…

Mariana Gheorghe i-a recomandat lui Constantin Nita ponderatie in estimarea zacamintelor de gaze ale Romaniei

Inflacarat nevoie mare ca s-au gasit gaze in Marea Neagra, ministrul Energiei, Constantin Nita, viseaza deja la conductele prin care vom exporta metan din 2018. Reprezentantii Petrom il aduc la realitate pe demnitar, precizand ca un termen optimist ar fi anul 2020.

Mariana Gheorghe i-a recomandat lui Constantin Nita ponderatie in estimarea zacamintelor de gaze ale Romaniei
Constantin Nita

ExxonMobil si Petrom au finalizat o campanie comuna de scanare 3D in Marea Neagra, in urma careia au aflat pe ce cantitati de gaze poate conta Romania in platoul continental. Scanarea a avut loc in zona blocului Neptun Deep, iar  companiile nu au facut publice rezultatele, insa au achizitionat Ocean Endeavour, o platforma de foraj performanta, ceea ce denota ca este vorba de un zacamant important. Anul trecut, OMV Petrom a anuntat ca s-au descoperit rezerve de gaze estimate atunci la 42-84 miliarde de metri cubi, volum egal cu consumul Romaniei pe sase ani.  Acestea sunt, probabil,, informatiile care au aprins imaginatia ministrului Constantin Nita in asa masura, incat el vrea deja sa exporte pretioasa hidrocarbura.

Metan la tot poporul!

Nita estimeaza – avand in vedere descoperirile din Marea Neagra – ca tara noastra va exporta gaze peste cativa ani. „Romania va deveni exportator de gaze din 2018. De asemenea, nu trebuie neglijate nici explorarile de gaze de sist. Avem suficiente cantitati de gaze naturale, dupa cum arata datele”, a spus Constantin Nita. El a supralicitat chiar, recomandand autoritatilor si specialistilor din domeniu sa aplice masuri pentru a incuraja cresterea consumului de energie si gaze al utilizatorilor casnici.

Revenirea la realitate

Reprezentantii OMV Petrom au fost mai putin entuziasmati si i-au recomandat lui Constantin Nita ponderatie in estimari. „Ministrul a anuntat cu optimism anul 2018 pentru productia de gaze din Marea Neagra, dar noi nu ne insusim acest an. Noi speram ca productia sa inceapa la sfarsitul acestui deceniu”, a precizat  managerul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Reamintim ca, deocamdata, Romania importa din Rusia 25% din necesarul de gaze.

author avatar
Arpad Dobre
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger