AcasăOldConsiliul Fiscal: Stimulati consumul intern, nu doar exporturile!

Consiliul Fiscal: Stimulati consumul intern, nu doar exporturile!

Ionut Dumitru considera ca este necesara o crestere anuala de 3-4% a PIB

Romania are nevoie de o crestere economica de 3-4% pe an doar pentru a se apropia de media UE si de a adopta euro. Exporturile de autovehicule au avut o pondere insemnata in PIB-ul pe 2013, greul fiind dus de agricultura, dar analistii sustin ca daca nu va fi stimulat consumul intern, Romania nu va adera la zona euro nici peste zece ani.

Ionut Dumitru considera ca este necesara o crestere anuala de 3-4% a PIB

Romania indeplineste, cel putin teoretic, aproape toate conditiile pentru adoptarea euro, insa presedintele Consiliului Fiscal , Ionut Dumitru, considera ca mai avem mult pana la convergenta reala cu criteriileTratatului de la Maastricht. In prezent, PIB-ul pe cap de locuitor din Romania este de cel mult 45% din media din UE si ar trebui sa atinga minimum 65% din media europeana. Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, la acest procent am putea ajunge daca PIB-ul ar creste cu 3-4% pe an, dar numai daca economia zonei euro nu depaseste o crestere medie de 2% pe an.

Crestere economica misterioasa

Romania a avut anul trecut o crestere economica putin peste doua procente, cu un „puseu” de 3,5% in ultimul trimestru, insa nici acum nu se stie exact ce anume a generat aceasta crestere. Dumitru sustine ca ar putea fi vorba de agricultura, care, chipurile, ar fi inregistrat un plus de 40%, ceea ce este enorm. Analistul si-a exprimat indoiala in acest sens, mentionand ca aportul agriculturii ar fi trebuit sa fie semnificativ si in trimestrul al treilea, dar nu a fost asa. Asadar, nu se stie exact de unde a aparut cresterea de 3,5% in ultimul trimestru al anului trecut.

Exportatorii au avut noroc cu UE

Doua treimi din exporturile romanesti au ajuns in UE, o pondere importanta reprezentand-o autovehiculele. Dumitru sustine ca exportatorii au fost favorizati de cresterea consumului in statele UE, dar in acest an poate nu vor mai dori masini. Cum altceva mai competitiv si cu volume mari la export nu prea avem, economia nu va mai creste in 2014 la fel ca in 2013. Ionut Dumitru este convins ca doar stimularea consumului intern (inclusiv prin masuri fiscale) mai poate aduce crestere economica reala in acest an.  Altfel, romanii vor strange si mai mult cureaua, de teama zilei de maine, asa cum au facut in 2010-2013, iar banii lor nu se vor duce in economie, ci catre banci, care nu par sa se gandeasca la relansarea creditarii.

author avatar
Arpad Dobre
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger