AcasăOldConsiliul Fiscal respinge reducerea TVA la programele tv

Consiliul Fiscal respinge reducerea TVA la programele tv

Ionut Dumitru, sustine ca statul nu are argumente viabile pentru reducerea TVA pentru firmele de cablu tv

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, avertizeaza ca scaderea TVA la alimente si dublarea alocatiei pentru copii – considerate masuri discretionare – au epuizat spatiul fiscal necesar pentru aplicarea altor facilitati. In consecinta, institutia respinge reducerea TVA la retransmiterea programelor de televiziune si considera ca guvernantii aduc argumente indoielnice pentru a-i favoriza pe cablisti.

Ionut Dumitru, sustine ca statul nu are argumente viabile pentru reducerea TVA pentru firmele de cablu tv

Guvernantii au propus recent modificarea Codului Fiscal, prin extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la serviciile de retransmitere a programelor de televiziune prin retelele de comunicatii electronice. Prevederile proiectului legislativ ar urma sa intre in vigoare incepand cu 1 iulie 2015.  Nota de fundamentare asociata proiectului de ordonanta de urgenta estimeaza o pierdere de venituri bugetare de 167,6 milioane de lei in 2015, de 402,2 milioane de lei in 2016, 420,4 milioane de lei in 2017 si de 473,6 milioane de lei in 2018.

Argumentele guvernantilor, indoielnice

Ionut Dumitru

Potrivit Consiliului Fiscal, expunerea de motive ofera drept argument pentru masura propusa faptul ca aplicarea cotei reduse de TVA pentru aceste servicii va genera efecte pozitive semnificative asupra mediului de afaceri prin imbunatatirea fluxurilor de cash-flow, diminuand astfel o serie de dificultati cu care se confrunta agentii economici.  „Validitatea argumentului apare drept indoielnica, in conditiile in care reducerea unui impozit pe consum intr-o ramura in care practic nu exista evaziune fiscala la TVA nu poate genera plusuri de cash-flow decat in masura in care aceasta nu este transferata in pretul final la consumator”, a precizat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Statul numara steagurile lui Caragiale

Guvernantii indica drept sursa de acoperire pentru impactul bugetar veniturile suplimentare realizate in primele cinci luni ale anului, evaluate la 3,9 miliarde lei. „Aceste venituri suplimentare au fost indicate deja drept sursa de acoperire si pentru extinderea cotei reduse de TVA la produsele alimentare, iar intre timp a intervenit si masura dublarii alocatiei pentru copii”, a remarcat Ionut Dumitru. Practic, Guvernul se afla in situatia politaiului Ghita Pristanda (din piesa „O scrisoare pierduta” a lui I.L. Caragiale) , care numara de doua-trei ori  aceleasi steaguri, ca sa iasa la numar si la cheltuiala.

Aviz negativ

Ionut Dumitru sustine ca masurile discretionare deja adoptate  (reducerea TVA la alimente, dublarea alocatiei pentru copii  si riscul majorarii deficitului bugetar in urma aplicarii acestor masuri) au epuizat spatiul fiscal suplimentar creat. In consecinta, Consiliul Fiscal avizeaza negativ extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la serviciile de retransmitere a programelor de televiziune prin retele de comunicatii electronice.

 

author avatar
Arpad Dobre
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger