AcasăOldConsiliul Concurentei a amendat Gazprom

Consiliul Concurentei a amendat Gazprom

Bogdan Chiritoiu sustine ca Wirom (controlata de Gazprom) a initiat intelegerea anticoncurentiala pe piata gazelor

Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 920.069 lei (aproximativ 207.690 euro) zece companii din domeniul gazelor naturale (un distribuitor de gaze naturale si noua executanti de lucrari in domeniu) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale. Printre firmele amendate se numara si Wirom Gas, la care actionar majoritar este Gazprom.

Bogdan Chiritoiu sustine ca Wirom (controlata de Gazprom) a initiat intelegerea anticoncurentiala pe piata gazelor

Companiile sanctionate de Consiliul Concurentei sunt:

1.      Wirom Gas SA -788.017 lei;

2.      Dornacor SRL – 17.650 lei;

3.      Elisan SRL – 20.943 lei;

4.      Instpro SRL – 31 680 lei;

5.      Melprest SRL -3.534 lei;

6.      Ridimari Eximp SRL – 12.488 lei;

7.      Meliorstal SRL- 499 lei;

8.      Metalica Prod SRL- 1029 lei;

9.      Miral Instal Company SRL- 39.051 lei

10.  TMG Conprest SRL -5.498 lei.

Autoritatea de concurenta a constatat, in cadrul unei investigatii, ca din initiativa Wirom, companiile au participat la o intelegere avand ca obiect stabilirea unui pret unic pentru instalatiile standard de utilizare. „Contractele dintre distribuitorul de gaze si executantii de lucrari contineau clauze anticoncurentiale prin care se stabilea un pret fix pentru realizarea instalatiilor de utilizare. In acest fel, beneficiarii lucrarilor, respectiv consumatorii plateau, nejustificat, un pret mult mai mare fata de cel practicat inaintea intelegerii”, a precizat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Cui apartine Wirom Gas?

Este bine de stiut ca Wirom Gas, infiintata in 1994, este furnizor si distribuitor de gaze naturale in partea de sud a Romaniei si asigura alimentarea localitatilor Turnu Magurele, Alexandria, Oltenita sau Giurgiu. Wirom Gas este o firma mixta intre WIEE (51%) si Distrigaz Sud (49%). Reamintim ca Gazprom a preluat, in 2013, de la compania BASF controlul integral al companiei WIEE, in cadrul unui schimb de actiuni prin care grupul german a obtinut participatii la doua perimetre de exploatare de gaze naturale in Siberia. La vremea aceea, compania WIEE era detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene.

Sanctiuni reduse cu 20%

Patru companii (MeliorstaL, Metalica Prod, Miral Instal Company si SC TMG Conprest) au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Consiliul Concurentei a tinut cont la stabilirea sanctiunilor de faptul ca, la momentul intelegerii, legislatia in domeniul gazelor prevedea ca distribuitorul era singurul care putea aviza realizarea lucrarilor conexe. Odata cu modificarea Legii 123/2012, aceasta piata s-a liberalizat, iar avizarea acestor lucrari poate fi facuta de orice persoana fizica sau juridica autorizata de ANRE.

author avatar
Arpad Dobre
196 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger