AcasăOldConflictul din Ucraina relanseaza contrabanda cu tigari

Conflictul din Ucraina relanseaza contrabanda cu tigari

Gilda Lazar a mentionat ca JTI va distruge in aceasta saptamana tigari de contrabanda in valoare de doua milioane de euro

Contrabanda cu tigari a ajuns in ianuarie la 19% din piata, adica aproximativ 700 de milioane de euro. Producatorii fiscalizati din domeniu avertizeaza ca, urmare a conflictului din Ucraina si a prabusirii lelui moldovenesc, tigarile din aceste state se vor ieftini si vor ajunge si in Romania, relansand, practic, comertul ilegal din domeniu.

Gilda Lazar a mentionat ca JTI va distruge in aceasta saptamana tigari de contrabanda in valoare de doua milioane de euro

Compania JTI Romania a demarat, ieri, operatiunea de distrugere a 660.000 pachete de tigarete de contrabanda si peste 75 kg tutun confiscat. Tigaretele si tutunul vrac capturate au o valoare de aproape doua milioane euro, din care aproximativ 80% inseamna taxe neincasate de statul roman.

Instabilitate fiscala = pierderi la buget

Reamintim ca, din valoarea totala a unui pachet de tigari, 80% reprezinta accize si taxe platite care stat. „Asa-zisa indexare a cursului la care se calculeaza acciza si ulterior stabilirea unui curs arbitrar pentru 2015 au dus contrabanda la cote record. Media anuala de 16% din 2014, cea mai ridicata din ultimii patru ani, a fost mult depasita de nivelul inregistrat in ianuarie 2015, de aproxinativ 19%”, a avertizat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Gilda Lazar

Ea a precizat ca fiecare punct procentual aferent contrabandei cu tigari reprezinta echivalentul a 35 de milioane de euro. Asadar, la nivelul anualizat al contrabandei din ianuarie putem vorbi de taxe neincasate in valoare de aproape 700 de milioane de euro. Oficialul JTI a precizat ca, in vreme ce pentru alte produse scad accizele, la tutun si tigari acestea cresc brusc cu 4%.  „In consecinta, cine va avea bani, va fuma Sobranie, cine nu, de contrabanda”, a atentionat Gilda Lazar.

Comertul ilegal va creste

Oficialul JTI a prognozat ca, in acest an, contrabanda cu tigari va creste si ca urmare a conflictului din Ucraina si a devalorizarii monedei moldovenesti. „Conflictul din Ucraina, deprecierea leului moldovenesc si a grivnei ucrainene au dus la ieftinirea tigarilor produse in aceste tari (state „traditionale” in privinta contrabandei cu produse din tutun – n.r.). Tigarile produse in aceste state sunt deja de cinci ori mai ieftine decat cele de la noi, care sunt accizate, iar ecartul va creste, deoarece si accizele se vor majora. Pot estima, fara a va putea da cifre, ca in acest an contrabanda cu tigari va creste peste nivelul din ianuarie, care a fost de aproape 19% din total piata”, ne-a declarat Gilda Lazar. Ea a mentionat ca industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. In 2014, JTI a virat la buget aproximativ  650 milioane de euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii.

author avatar
Arpad Dobre
666 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger