AcasăOldCompaniile petroliere risca falimentul, inclusiv in Romania!

Companiile petroliere risca falimentul, inclusiv in Romania!

Preturile titeiului au scazut la cel mai mic nivel din ultimii zece ani

Cotatiile extrem de scazute la petrol au anulat, practic, profiturile firmelor producatoare, o treime dintre acestea riscand falimentul la nivel mondial in acest an. OMV Petrom a pierdut saptamana trecuta peste zece procente din valoarea actiunilor, compania anuntand inclusiv reduceri de personal.

Preturile titeiului au scazut la cel mai mic nivel din ultimii zece ani

Aproximativ o treime dintre producatorii de petrol din lume risca intrarea in faliment in acest an, din cauza preturilor scazute la materiile prime (inclusiv la titei) si a capacitatii scazute a firmelor de a accesa numerar si de a-si plati datoriile. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu realizat de firma de consultanta si audit Deloitte. Raportul se bazeaza pe analiza cotatiilor la burse obtinute de peste 500 de firme de profil, expertii Deloitte remarcand ingrijorarea manifestata la nivelul industriei, pe masura ce preturile la petrol au ajuns la cel mai scazut nivel al ultimului deceniu. Cele aproximativ 175 companii cu risc de faliment au datorii de peste 150 de miliarde de dolari, capitaluri devalorizate si o foarte redusa capacitate de a genera cash. Acest lucru micsoreaza si mai mult marjele de profit ale companiilor, ceea ce  va duce la scaderea bugetelor privind retehnologizarile si explorarile, in acelasi timp cu reducerea drastica a numarului de personal.  O situatie similara se constata si la OMV Petrom, care a anuntat concedieri selective.

Probleme la OMV Petrom

Conform expertilor Intercapital Invest, toate companiile de top au incheiat saptamana trecuta la bursa de la Bucuresti pe minus, in topul pierderilor aflandu-se titlurile OMV Petrom (SNP), cu scaderi de -10,95%. Actiunile companiei petroliere au incheiat saptamana la cotatia de 0,2155 lei/actiune, cea mai mica valoare inregistrata de la sfarsitul lunii iunie 2009 pana in prezent. Pe langa directia negativa a pietei, scaderea de peste 10% a titlurilor SNP apare si in urma evolutiei nefavorabile a pretului petrolului si a estimarilor negative privind rezultatele financiare aferente anului 2015 (ce vor fi publicate de OMV Petrom in18 februarie).  Mai rau, reprezentantii SNP au anuntat recent ca, in contextul curent de piata, cu un pret nefavorabil al titeiului, care se estimeaza sa persiste pentru o perioada mai indelungata, OMV Petrom are in vedere reducerea  cheltuielilor de capital si a costurilor operationale. Astfel, mai multe proiecte au fost amanate sau anulate, iar compania pregateste si reduceri de personal, care se vor face in conformitate cu legislatia muncii si in acord cu reprezentantii sindicatelor, precum si cu masuri adecvate pentru protectia sociala a persoanelor disponibilizate, inclusiv compensatii financiare.

author avatar
Arpad Dobre
381 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger