AcasăOldComisioanele interbancare vor fi taiate dur

Comisioanele interbancare vor fi taiate dur

Bogdan Chiritoiu (foto jos) sustine ca nivelul comisioanelor interbancare platite de comercianti depaseste 1,7%/tranzactie

Investigatia Consiliului Concurentei privind comisioanele interbancare practicate de Visa si MasterCard va produce in curand efecte. Comisioanele respective vor fi reduse substantial, inca din acest an.

Bogdan Chiritoiu (foto jos) sustine ca nivelul comisioanelor interbancare platite de comercianti depaseste 1,7%/tranzactie
Bogdan Chiritoiu

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, considera ca nu exista nicio justificare economica pentru ca o tranzactie interbancara cu cardul in Romania sa coste mai mult decat una similara oriunde in Europa. „Daca VISA poate sa traiasca cu 0,3% la tranzactiile transfrontaliere, asa cum a promis Bruxelles-ului, cred ca si in Romania poate sa se incadreze in costuri similare”, a spus Chiritoiu, citat de Nocash. El a anuntat ca, in acest sens, institutia pe care o conduce va cauta o solutie, pana in toamna, impreuna cu guvernul, Banca Nationala si cu reprezentantii mediului de afaceri si ai bancilor. „Vrem sa ajungem la o formula in care sa reducem substantial aceste comisioane”, a precizat Chiritoiu.

Preturi majorate de carduri

Un  studiu recent al Consiliul Concurentei, referitor la piata serviciilor de plati prin card, a consemnat ca Romania are printre cele mai mari comisioane la tranzactiile respective. Astfel, VISA si MasterCard practica in tara noastra comisioane de 1% si, respectiv, 1,2%, in timp ce in tari precum Finlanda sau Suedia, nivelul acestora (pe cardurile de debit) este de pana la cinci ori mai mic. Pe de alta parte, valoarea medie a comisioanelor achitate de comercianti catre bancile acceptante este cuprinsa intre 1,78% si 2,4% din valoarea tranzactiei, ceea ce, potrivit Consiliului Concurentei, influenteaza inclusiv pretul final al produselor.

author avatar
Arpad Dobre
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger