Populatia si reprezentantii unor patronate din domeniul alimentar au sesizat, cu cateva luni inainte de scaderea TVA la alimente, ca numerosi comercianti au inceput sa salte preturile. Institutul National de Statistica (INS) confirma, partial, faptul ca anumite marfuri alimentare s-au scumpit cu pana la 13% in luna mai.
Patronatele din domeniul alimentar, printre care si Rompan, anuntau in primavara ca si-au trimis oamenii prin magazine si piete ca sa fotografieze preturile. Patronii sustineau ca au informatii conform carora comerciantii au trecut la majorarea graduala a preturilor, pentru a incasa un profit cat mai mare dupa intrarea in vigoare a reducerii TVA la alimente, de la 24% la 9%. Partial, temerile patronatelor s-au adeverit, majorarile fiind confirmate de INS la anumite produse alimentare.
Majorari semnificative
Potrivit INS, preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu 0,5%, in luna mai comparativ cu luna aprilie 2015. Cresterea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a fost de 0,6%. Comparativ cu luna mai 2014, preturile de consum in mai 2015 au fost mai mari cu 1,2%, masurate prin IPC si cu 1,3%, masurate prin IAPC. Acestea sunt doar valori medii, insa concret, cele mai semnificative majorari s-au consemnat la cartofi (+13%), fructe si conserve din fructe (+6,94%), fructe proaspete (+13,04%), legume si conserve de legume (+5,14%), in vreme ce inflatia anualizata a fost putin peste un procent.